1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. President Karis Varssavis: Poola roll Läänemere piirkonna julgeoleku kindlustamisel ja taristuprojektide edendamisel on võtmetähtsusega
President Karis Varssavis: Poola roll Läänemere piirkonna julgeoleku kindlustamisel ja taristuprojektide edendamisel on võtmetähtsusega

President Karis Varssavis: Poola roll Läänemere piirkonna julgeoleku kindlustamisel ja taristuprojektide edendamisel on võtmetähtsusega

Vabariigi President Alar Karis kohtus Varssavis Belwederi palees Poola presidendi Andrzej Dudaga. Presidendid arutasid kohtumisel julgeolekuolukorda, samuti regioonile oluliste taristuprojektide – nagu Balti riikide elektrivõrkude sünkroniseerimine ja Rail Baltic – hetkeseisu.
„Atlandiülene side ning tugevad liitlassuhted NATOs on Euroopa julgeoleku nurgakiviks, mistõttu on tähtis hea usalduslik vahekord USA ja Euroopa vahel,” ütles president Karis.

President Karis tõstis esile Poola olulist rolli piirkonna julgeoleku tagamisel. Kaitsekoostöö kahe riigi vahel on tihe, Poola on osalenud NATO Balti õhuturbe rotatsioonis ning ka Eestis toimunud õppustel nagu näiteks tänavusel Kevadtormil.


Poola on Eestile olulisim kaubanduspartner regioonis ning hea meel on tõdeda Eesti ettevõtjate huvi kasvu Poola turu vastu. Majandushuvide edendamisele aitab kaasa Kolme Mere algatus, mille eesmärk on arendada piirkonna taristut ja ühendusi.

Kohtumisel käsitleti Valgevene tekitatud hübriidkriisi. President Karise sõnul hindab Eesti Poola tegevust EL välispiiri kaitsmisel ning kinnitas Eesti solidaarsust sel teemal.

Presidentidele tutvustati Belwederi palees kunagise teeneka Poola diplomaadi Michal Hubert Sokolnicki arhiivil põhinevat näitust. Muuhulgas sai näha Poola riigipea Józef Klemens Pilsudski antud volikirja, mis anti Sokolnnickile kaasa esitamiseks Konstantin Pätsile, sest oli akrediteeritud suursaadikuks Eestisse.

President Karis külastas ka Eesti saatkonda Varssavis ning andis intervjuu Poola ajalehele Rzeczpospolita. Lisaks andis riigipea õhtul intervjuu ERRile.

Head Uudised GoodNews