1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. President Kersti Kaljulaid: Eestis võib igaühest saada keegi, kui ta õpib ja julgeb
President Kersti Kaljulaid: Eestis võib igaühest saada keegi, kui ta õpib ja julgeb

President Kersti Kaljulaid: Eestis võib igaühest saada keegi, kui ta õpib ja julgeb

Foto: Rene Riisalu

President Kersti Kaljulaid rääkis täna ideedekonverentsil TEDxLasnamäe, et Eestis määrab igaühe edukuse töötahe, mitte päritolu.

„Eks ka minu koolipõlves oli neid, kel liikus rohkem raha või kasvõi kodust kaasa pandud toitu kui teistel. Aga võin kinnitada, et see ei määranud minu kursusekaaslaste või teiste meie teaduskonna üliõpilaste akadeemilist või hilisemat elulist edu või ebaedu. Määras ikka enda tahe,“ rääkis riigipea ja tõi näiteks, kuidas nii võis üksikema lapsest saada vabalt professor või tavalisest Haapsalu poisist suurettevõtja.

„Eestis ei ole kivistunud eliiti. Jah, ka meil leidub mitu põlve järgemööda edukaid ettevõtjaid, poliitikuid, kunstnikke ja kirjanikke, aga sel pole pistmist võimaluste monopoliseerumisega kitsa ühiskonnakihi kätte,“ selgitas president Kaljulaid. Ta lisas, et täna viib haridus Lasnamäelt või Mustamäelt sama kaugele kui lõputunnistus Inglise kolledžist või Prantsuse lütseumist ja ka väikelinna koolist saame kaasa korraliku inglise keele, mis lubab kandideerida rahvusvaheliselt õpikohtade nimel. „Eestis saab igaühest saada keegi. Kui ta õpib ja kui ta julgeb. Mina tahan, et see jääks igavesti nii.“

Riigipea rõhutas, et just seetõttu on demokraatia hoidmine ja kaitsmine tähtsaim, mida teha saame, sest võrdsusele suunatud ühiskonnas pääsevad värske hapnik ja uued mõtted paremini ühiskonda mõjutama. „Eliit peab suutma iseennast uuendada, siis on ta ühiskonnale kasulik eliit“, ütles president, lisades, et rotatsioon peab toimuma kõikidel elualadel.

„Võrdsusele suunatud hariduskeskkond on järgmine, mida peame kaitsma – igal lapsel peab olema võimalus. Ja siit edasi – igaüks vastavalt enda huvidele ja lootustele siin elus. Omatahtsi,“ lisas president Kersti Kaljulaid.

Head Uudised GoodNews