1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. President Kersti Kaljulaid: Euroopa ja Aafrika digikoostöö võiks olla palju tihedam
President Kersti Kaljulaid: Euroopa ja Aafrika digikoostöö võiks olla palju tihedam

President Kersti Kaljulaid: Euroopa ja Aafrika digikoostöö võiks olla palju tihedam

Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

Aafrikas töövisiidil viibiv president Kersti Kaljulaid kohtus eile õhtul Kigalis Ruanda presidendi Paul Kagamega, kellega arutas koostööd rahvusvahelistes organisatsioonides ning digitaalvaldkonnas.

„Nii nagu Eesti on Euroopas digiteemade eestkõneleja, on Ruanda Aafrika meister selles valdkonnas. Kui meil vuravad ringi pakirobotid, siis Kigali taevas toimetavad droonid doonorverd abivajajatele, niisamuti on siin üles ehitatud suur hulk avalikke e-teenuseid,“ rääkis president Kaljulaid pärast kohtumist oma Ruanda kolleegiga.

Riigipeade kohtumisel räägiti lisaks digivaldkonna arendamisele ka Aafrika Liidu reformiplaanidest, mida president Kagame juhib ning koostööst Euroopa Liiduga. „EL ja Aafrika Liidu koostöö IT-valdkonnas võiks olla palju suurem ning Eesti on valmis sellesse panustama,“ ütles president Kaljulaid ning avaldas lootust, et lähitulevikus toimuvad kahe riigi ettevõtete vahel ka ärikontaktid.

Kohtumisel kõneldi ka julgeolekust. President Kaljulaidi sõnul on Eesti ja Ruanda suhtumine julgeolekusse sarnane. „Meie mõlemad riigid teavad, et julgeolek on jagamatu ning panustame julgeoleku loomisesse ka väljaspool oma piire,“ lausus Eesti riigipea. Presidendid vahetasid mõtteid ka kahe riigi koostööst ÜROs ning teistes rahvusvahelistes organisatsioonides.

Vabariigi President külastas eile ka Kigalis asuvat Ruanda genotsiidi memoriaali, kus asetas pärja ses 23 aasta taguses tragöödias hukkunute mälestuseks. Riigipea Aafrika-visiit lõppeb täna.

Head Uudised GoodNews