1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. President Kersti Kaljulaid kohtumisest Vladimir Putiniga: õigem on rääkida teineteisega kui teineteisest ja see on ka põhjus, miks tänane kohtumine toimus
President Kersti Kaljulaid kohtumisest Vladimir Putiniga: õigem on rääkida teineteisega kui teineteisest ja see on ka põhjus, miks tänane kohtumine toimus

President Kersti Kaljulaid kohtumisest Vladimir Putiniga: õigem on rääkida teineteisega kui teineteisest ja see on ka põhjus, miks tänane kohtumine toimus

President Kersti Kaljulaid kohtus täna Moskvas Vene Föderatsiooni president Vladimir Putiniga. Kohtumise peateemadeks olid kahe riigi omavahelised suhted, majanduskoostöö ning laiem rahvusvaheline olukord.

Kersti Kaljulaid ja Vladimir Putin. Fotod: Stanislav Moshkov

„Õigem on rääkida teineteisega kui teineteisest ja see on ka põhjus, miks tänane kohtumine toimus,“ ütles president Kaljulaid pärast kohtumist ning lisas, et oluline on rääkida isegi siis, kui on juba ette teada, et mõnedes küsimustes on põhimõttelisi eriarvamusi. „Aga kahe naabri suhetes on alati ka teemasid, kus meie huvid langevad kokku ning kus me saame midagi ära teha oma inimeste ja ettevõtete jaoks.“

Kokku kaks ja pool tundi kestnud kohtumisel arutati põhjalikult läbi nii kahe riigi toimiv kui kavandatav piiriülene koostöö, erinevaid koostöövõimalusi majandussuhete elavdamiseks kui ka rahvusvaheliste suhete sõlmpunkte.

„Eesti kandideerib ÜRO julgeolekunõukogusse ning konfliktid maailmas puudutavad meid kõiki moel või teisel. Pikemalt rääkisime konfliktidest ja nende võimalikest lahendustest Ukrainas ja Gruusias, kus Eesti ja Euroopa Liidu positsioon on väga selge,“ ütles president Kaljulaid.

Majandusteemasid arutades tõdeti, et aastatega on riikidevaheline kaubavahetus vähenenud, kuid kindlasti on siin küsimusi, mille lahendamine on mõlema poole huvides. „Transpordivaldkonna lepinguline baas, mis hetkel on ajast ja arust, samuti võimalikud sammud topeltmaksustamise vältimiseks,“ tõi riigipea näiteks konkreetseid küsimusi, mille lahendamist arutati.

Pikemalt peatusid riigipead ka Nord Stream 2 ning Eesti elektrivõrkude Euroopa sagedustega sünkroniseerimise temaatikal.

Lisaks arutasid Kaljulaid ja Putin ka käimasolevat piiriülest koostööd. President Kaljulaid rõhutas, et järgmine EL finantsperiood on tulekul ning mõlemad pooled on sellise piiriülese koostöö jätkumisest huvitatud ning oluline on leida need ühised prioriteedid, millele keskenduda.

Riigipead arutasid põgusalt Eesti-Vene piirilepingu küsimust. „Eesti kaks eelmist parlamendikoosseisu tegid esimese sammu. See, kas Eesti on valmis veelkord selle sammu astuma, sõltub praegusest parlamendikoosseisust. Olen seda meelt, et alati on lihtsam toimetada kehtivate kokkulepete raamistikus,“ sõnas riigipea pärast kohtumist.

President Kaljulaid kutsus oma Vene kolleegi ka Tartusse, kus järgmisel aastal toimub 8. Soome-Ugri maailmakongress.

Head Uudised GoodNews