1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. President Kersti Kaljulaid kohtus ÜRO peasekretäri António Guterresega
President Kersti Kaljulaid kohtus ÜRO peasekretäri António Guterresega

President Kersti Kaljulaid kohtus ÜRO peasekretäri António Guterresega

President Kersti Kaljulaid kohtus täna New Yorgis ÜRO peasekretäri António Guterresega, et rääkida maailma riikide julgeolekut puudutavatest teemadest, sealhulgas küberjulgeolekust ja kliimamuutustest.

„Kliimamuutuste mõju ohustab tervete riikide ja rahvaste püsimajäämist,” lausus president Kersti Kaljulaid ÜRO peasekretärile. Riigipea sõnul on väga oluline rääkida kliima kontekstis nii rohelise energia kasutuselevõtust, kui ka energiaefektiivsuse suurendamisest, sest ka nii on võimalik atmosfääri jõudva CO2 hulka vähendada.

President Kaljulaidi sõnul on Eestil hetkel pooleli nii kahepoolselt kui koostöös ÜROga mitmed projektid üle maailma, mis aitavad arenguriikidel leida just neile sobivad digitaalsed lahendused: Kariibidel ja Okeaanias digiregistrite ülesehitamine, Aafrikas ja Aasias digiriigi arendamine ja palju muud. „Kuna Eesti aitab paljudel riikidel arendada digitaalset riiki ja ühiskonda, siis tunneme ka vastutust, et maailmas oleksid tunnustatud reeglid, mis aitaksid tagada küberjulgeolekut. See on ka üks põhjus, miks Eesti soovib kandideerida ÜRO julgeolekunõukogu mittealaliseks liikmeks,“ lisas Vabariigi President.

Räägiti ka António Guterresi algatatud ÜRO reformist ja sellest, kuidas muuta ÜRO tegevusi läbipaistvamaks, efektiivsemaks ning kergemini mõõdetavaks. President Kaljulaid kinnitas, et Liikumise Every Woman, Every Child (EWEC) kaasjuhina on üheks tema eesmärgiks leida paremaid viise olemasoleva tegevuse mõõtmiseks, et laste ja naiste tervisega tegelevad projektid oleksid tulemuslikumad ja toetuksid õigetele andmetele.

Riigipea kohtus New Yorgis veel frankofoonia riikide (OIF) ja Okeaania väikeste arenevate saareriikide (PSIDS) esindajatega ÜRO juures, et rääkida võimalikust koostööst digivaldkonnas ning tutvustada Eesti kandidatuuri ÜRO julgeolekunõukogusse.

Head Uudised GoodNews