1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. President Kersti Kaljulaid: rahvusvaheline õigus kehtib ka küberruumis
President Kersti Kaljulaid: rahvusvaheline õigus kehtib ka küberruumis

President Kersti Kaljulaid: rahvusvaheline õigus kehtib ka küberruumis

Vabariigi President Kersti Kaljulaid tutvustas täna küberjulgeoleku konverentsi CyCon 2019 avakõnes esmakordselt Eesti ametlikke seisukohti selle kohta, kuidas rahvusvaheline õigus küberruumis kohaldub.

Foto: Kristi Sits

Riigipea sõnul on peamiseks põhimõtteks, et rahvusvaheline õigus kehtib ka küberruumis. „Sellest omakorda tuleneb nii riikide õigused kui vastutus küberruumis, kohustus vältida oma territooriumi kasutamist teiste riikide ründamiseks, omistamise põhimõtted kui ka õigus vastumeetmeid ja enesekaitseõigust rakendada,“ märkis president Kaljulaid.

Sarnaseid seisukohti tänaseks koostanud ka mitmed teised riigid ja rahvusvahelised organisatsioonid ning ka Eesti ise on rahvusvahelise õiguse tõlgendamisel ära teinud suure töö, selgitas riigipea. „Seetõttu kutsusin eelmisel aastal kokku ka Eesti parimad küberõiguse eksperdid, kes nõustusid, et on aeg ka Eesti seisukohad ametlikult kirja panna,“ ütles president Kaljulaid.

Vabariigi President rääkis sellestki, et konventsionaalsete tegevuste puhul kaasneb rahvusvahelise õiguse rikkumisega alati selged ja ette teadaolevad tagajärjed. „Küberuumis on rahvusvahelise õiguse põhimõtete kohaldumine täna endiselt pehmelt öeldes ebaselge, mistõttu annab Eesti nende seisukohtadega oma panuse olukorra parandamisse,“ selgitas president Kaljulaid. „Seisukohad aitavad ka meie enda kübereksperte operatsioonide läbiviimisel ning jõu kasutamise reeglite koostamisel. Samuti omavad need teatud heidutavad efekti, kuna meil on nüüd rohkem selgust, kuidas Eesti tulevikus meie vastu suunatud küberoperatsioone käsitleb ja neile reageerib,“ lisas riigipea.

Kahe nädala eesti Vabariigi Valitsuse poolt kinnitatud Eesti seisukohad rahvusevahelise õiguse kohaldumise kohta küberruumis koostati välis-, kaitse- ja majandusministeeriumi ning Riigi Infosüsteemi Ameti ja NATO küberkaitsekeskuse ekspertide poolt.

Head Uudised GoodNews