1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. President läheb Portugali
President läheb Portugali

President läheb Portugali

President Kaljulaid ja Georgi-Rene Maksimovski on 16.-17. aprillini riigivisiidil Portugalis, kus on kavas kohtumised riigijuhtidega, esinduslik äriseminar ning mitmete asutuste ja ettevõtete külastused.

„Eestit ja Portugali seovad ühised väärtused. Me oleme partnerid Euroopa Liidus ja liitlased NATO-s. Kahe riigi koostöö julgeolekuvaldkonnas on pikaajaline, Portugali hävitajad on korduvalt valvanud meie õhuruumi ja teeme koostööd ka küberjulgeoleku vallas. Aga järjest suurem on ka meie ettevõtjate huvi sealse turu vastu, mida peegeldab hästi äridelegatsiooni suurus. Portugal on näidanud üles ka huvi meie e-riigi kogemuste ja digilahenduste vastu,“ ütles presidendi välisnõunik Lauri Kuusing.

Kavas on kohtumised Portugali presidendi Marcelo Rebelo de Sousaga, peaministri Antonio Costaga, parlamendi esimehe Eduardo Ferro Rodriguesega ja innovatsiooniministri Mariana Vieira da Silvaga.

Lisaks külastab president Kaljulaid vähiravikeskust Champalimaud, Portugalis tegutsevaid Eesti ettevõtteid Monese ja Pipedrive, Lissaboni mereväebaasi, laevaehitusettevõtet Arsenal do Alfeite ja NATO koolituskeskust NCIA.

Riigipead saadavad visiidil esinduslik 25-liikmeline äridelegatsioon, kaitseväe juhataja Martin Herem, ettevõtlusminister Rene Tammist, Tartu Ülikooli rektor Toomas Asser, riigikogu liige Aivar Sõerd ja Eesti Kaubandus-Tööstuskoja juht Toomas Luman.

Riigivisiit on kahe riigi suhtlemise kõige pidulikum vorm. Aastas teeb Eesti president reeglina üks-kaks riigivisiiti ja võõrustab sama palju.

Lissabonist suundub riigipea töövisiidile Moskvasse. Tagasi Eestisse jõuab ta 19. aprillil.

Head Uudised GoodNews