1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. President: sõnavabadus pole vähenenud
President: sõnavabadus pole vähenenud

President: sõnavabadus pole vähenenud

President Kersti Kaljulaid rõhutas täna Tallinnas Euroopa Ajakirjanike Föderatsiooni aastakongressil tingimusteta sõnavabaduse olulisust.

„Sõnavabadust ei saa mõõdulindiga mõõta. Või kui isegi saaks, võiks ühe sama mõõtmise tulemus erinevatel päevadel ja aastatel olla erinev. Sest eeskätt sõltub sõnavabaduse määr kontekstist, kus see mõõtmine toimub. Sõltub keskkonnast, mis meid konkreetsel ajahetkel ümbritseb,“ selgitas riigipea.

Kaljulaidi hinnangul ei ole sõna- ega meediavabadus Eestis viimaste nädalate ega kuude jooksul vähenenud, küll aga loeb taustsüsteem, milles toimetatakse. „Ka Eestis on meedia end viimastel kuudel avastanud tavatute rünnakute alt. Ja sestap mõjuvadki mõned sammud, mõned ütlemised, mõned töösuhte lõppemised, mõni kutse tasakaalukale käsitlusele, mis teisel ajahetkel paneks ehk vaid õlgu kehitama, hirmutavalt. Ning mitte ainult ei mõju sellisena, vaid need võivad olla päriselt ohtlikud, kui keskkond on selline,“ ütles president.

Riigipea rõhutas, et meediavabadust tuleb vajadusel ka iga päev uuesti ja uuesti luua. „Seda vabadust luua saab ikka ja eeskätt meedia ise. Toimetajad. Peatoimetajad. Meediamajade omanikud. Nemad on selgroog, mis hoiab üleval meie vaba sõna. Nemad saavad ja peavad andma kindluse ajakirjanikele, et nad on vabad ja sõltumatud. Nemad peavad seisma oma ajakirjanike eest. Ja siis saab ajakirjanikkond anda ka ühiskonnale seda kindlust, et sõna on vaba,“ sõnas president.

Kaljulaid rääkis ka vaba ajakirjanduse suurimast väärtusest ja küsis, miks on sõnavabadus üldse oluline. „Miks on oluline, et meil oleks sõltumatu ajakirjandus? Sest ega sõltumatus ei anna iseenesest mingit garantiid, et tehakse head ajakirjandust. Sõltumatu ajakirjandus ei ole garanteeritult ja iseenesest kõige kvaliteetsem ajakirjandus. Aga teate, see ei ole absoluutselt oluline, sest sõltumatu ajakirjanduse väärtus ongi tema sõltumatus,“ selgitas Kaljulaid.

Head Uudised GoodNews