1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Priit Lello: head inimesed – tehke oma hääl kuuldavaks!
Priit Lello: head inimesed – tehke oma hääl kuuldavaks!

Priit Lello: head inimesed – tehke oma hääl kuuldavaks!

Valimisjaoskondade tööd häirinud tehnilised tõrked on kõrvaldatud ja kõigile on tagatud hääletamise võimalus. Tehniliste tõrgete ajal korraldati jaoskondades töö ümber, nii et kõik valijad saaksid oma hääle siiski anda.

Tallinna valimiskomisjoni esimehe, linnasekretär Priit Lello sõnul esines jaoskondades hääletamisel tehnilisi tõrkeid, kuid nüüdseks on need kõrvaldatud.

„Mul on hea meel, et Tallinna jaoskonnakomisjonid suutsid tagada valimistoimingute tegemise tõrgetest hoolimata. Korraldasime jaoskondade töö operatiivselt ümber, et tagada hääletamise võimalus. Tänan kõiki jaoskondi väga operatiivse tegutsemise eest ja valijaid mõistva suhtumise eest,“ ütles Lello.

„Kui mõnel valijal siiski jäi oma hääl andmata, kutsun neid jaoskonda hääletama. Ühtlasi kutsun üles kõiki tallinlasi valimistel osalema. Täna ja homme on võimalik lüüa valimistel kaasa ning anda hääl oma kandidaadi poolt. Head inimesed – tehke oma hääl kuuldavaks,“ lisas Lello.

Valimiste infosüsteemi töö on kõikjal taastunud. Probleemi tekitas RIA poolt turvakaalutlustel seatud piirang, mis ei lubanud liiga palju päringuid teha ühe IP-aadressi pealt, et vältida võimalikke teenuse tõkestamise ründeid.

Valimiste infosüsteemi pääsemisega oli umbes 40 minuti jooksul Riigi Infosüsteemi Ameti (RIA) seatud turvapiirangu tõttu probleeme üle Eesti. RIA vaatas piirangud üle ning süsteemi kasutamises enam probleeme ei esine.

Probleemi lahendamiseni toimus jaoskondades hääletamine nn ümbrikusse – see tähendab, et valija paneb oma valikuga hääletamissedeli väiksemasse  sisemisse ümbrikku ja see pannakse omakorda välimisse ümbrikku, millel on kirjas valija andmed. Valimiste infosüsteemi töö taastudes kontrollitakse elektroonilisest valijate nimekirjast välimisele ümbrikule kantud andmed üle, tehakse süsteemi hääletamise kohta märge ning pannakse sisemine ümbrik hääletamiskasti.

  • Elektrooniliselt saab hääletada veebilehel valimised.ee kuni laupäeva, 16. oktoobri õhtu kella 20.00-ni.
  • Hääletamiseks on vaja internetiühenduse ja ID-kaardi lugejaga arvutit ning kehtivate sertifikaatidega ID-kaarti või mobiil-ID-d.
  • Hääle andmiseks tuleb teada enda PIN1- ja PIN2-koodi.
  • Oma elektrooniliselt antud häält saab muuta, hääletades valimisjaoskonnas pühapäeval, 17. oktoobril.
Head Uudised GoodNews