1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Püha Johannese kool palub pidada ekraanivabapäeva
Püha Johannese kool palub pidada ekraanivabapäeva

Püha Johannese kool palub pidada ekraanivabapäeva

Püha Johannese kool ja Tervikliku Hariduse Fond kutsuvad peresid 22. septembril liituma ekraanivabapäevaga.

See kogukondlik algatus innustab peresid üheks päevaks loobuma ekraanide kasutamisest ja kutsub seda kordama igal nädalal.

“Algatus sündis meie kooli õpetajate märkamisest, et lastel esineb üha enam keskendumisraskusi. Olukorda saab märgatavalt parandada, kui vanemad seavad koduses ekraanikasutuses piiranguid, on selles ise eeskujuks ja leiavad laste jaoks rohkem aega,” selgitas kooli õpetaja ja direktor Liivika Simmul. “Nüüdisaja üks suurimaid probleeme on inimese hingeline kodutus, meele kodutus. Kui meelefookus asub pidevalt väljaspool ja veelgi enam, tehiskeskkonnas, siis on inimene rahutu ega suuda ka õppida.”

Päeva sisustamiseks on lõputult erinevaid viise. See on üleskutse olla loov ja vaba. 100 protsenti ekraanivabapäev ei pruugigi enam tänapäeval, mil ekraanid vilguvad ka köögiseadmetel, autokabiinis ja tänavatel, võimalik ollagi, kuid pere saab leppida omavahel kokku näiteks selles, et jätame telefonid koju ja läheme rappa. Või selles, et lülitame nutitelefonis teavitused välja ja kasutame telefoni vaid helistamiseks. “Eesmärk on see, et kogu pere õpib teadlikult juhtima ekraanide kasutust, selleks, et puhastada meelt ja panustada omavahelistesse suhetesse,” ütles Liivika Simmul.

Kampaania leidis esimest korda aset aasta tagasi ja sellest võttis osa üle tuhande inimese. Algatajad usuvad, et selline kogemus kutsub end kordama, muutes lapsed tugevamaks, targemaks, tervemaks ja paremateks keskendujateks.

Head Uudised GoodNews