1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Pühapäeval toimub Tallinnas talvine valgusfestival
Pühapäeval toimub Tallinnas talvine valgusfestival

Pühapäeval toimub Tallinnas talvine valgusfestival

gunnar carl nilssonSel pühapäeval on linlased oodatud talvisele valgusfestivalile, mis saab hoo sisse kuuskede paraadiga. Tuleval aastal püüdleb festival aga Guinnessi rekordi poole.

Laupäeval kell 11.00 kogunevad Vabaduse platsile veokid, mille koormaks on üle linna kogutud vanad jõulukuused. Läbi linna kulgev kuuskede paraad sümboliseerib keskaegset Mustpeade kuuse jõulukuuse riitust.

„Pika traditsiooniga kuuskede põletamine on aktuaalne ka tänapäeval. Nii ei jää kuused hoovinurka laokile, vaid pakuvad eredalt põledes veel viimast vaatemängu,“ sõnas Tallinna valgusfestivali peakorraldaja Indrek Leht.

Üle linna kogutud vanad jõulupuud jõuavad paraadi järel Lasnamäele Paeväljale (Narva mnt 150/90), kus pühapäeval 22. jaanuaril kell 18.00 süttivad tuleskulptuurid ja kuuselõke. Tulekunstnikud Henry Timusk ja Margus Kontus loovad vanadest jõulukuuskedest, puidust ja põhust lummava tuleskulptuuride ansambli, mille teemaks on Tallinna ehitamise lugu. Peeter Jõgioja astub üles trummi- ja tuleshowga. Üritus toimub koostöös Lasnamäe Linnaosa Valitsusega ja on kõigile tasuta.

mustamäe christmas tree sculptures

Kuuselõkked süüdatakse linnaosade eestvedamisel ka 25. jaanuaril Kristiines, 28. jaanuaril Põhja-Tallinnas ja 23. veebruaril kell 18.00 Pirital. Vaatemängude jälgijad on oodatud oma pilte postitama Valgusfestivali Facebooki-lehele.

Kuna tegu on maailmas ainulaadse kombega, siis on Valgusfestivali järgmise aasta siht korraldada Guinnessi rekordi vääriline sooritus – koguda eri paikades üle Eesti kokku kõige rohkem jõulukuuski maailmas ning luua neist tuleskulptuure ja soojust kuuselõkete või hakkepuiduna.

mustamäe dragon

Kampaania haakub nii Teeme Ära aktsioonide kui ka muinastulede süütamise ööga ning on silmapaistev viis rõhutada maailmale eestlaste austust looduse vastu. „Euroopa üks esimesi jõulukuuski püstitati just Eestis ning on väärikas ja sümboolne, kui prügikasti viskamise või selle kõrvale sokutamise asemel teeksid kõik Eesti külad ja linnad vanade kuuskede najal hoopis vahva talvefestivali. See oleks kaunis kingitus sünnipäeva tähistavale Eestile ning traditsioon, mis üle Eesti levides ja kestma jäädes meid maailmas eriliseks teeks,“ sõnas Leht.

Guinnessi rekordi tegemisega liitumisest huvitatud omavalitsusi ja seltse oodatakse endast üle Eesti märku andma Valgusfestivali Facebooki-lehel või indrek.leht@mail.ee.

Valgusfestivali raames on vanadest jõulupuudest tuleskulptuure ehitatud juba ligi 20 aastat. Algatus on aastatega muutunud üha populaarsemaks, innustades mitmeid korraldajaid üle Eesti. Alates kolmekuningapäevast veebruari keskpaigani süttib sellel aastal umbkaudu viiskümmend kuuselõket üle Eesti.

Head Uudised GoodNews