1. Avaleht
  2. Haridus
  3. PUHTAMA KESKKONNA SUUNAS I Rohetiigri Akadeemia esimene lend lõpetas
PUHTAMA KESKKONNA SUUNAS I Rohetiigri Akadeemia esimene lend lõpetas

PUHTAMA KESKKONNA SUUNAS I Rohetiigri Akadeemia esimene lend lõpetas

Rohetiigri pilootprogrammiga liitunud 15 ettevõtet ja organisatsiooni lõpetasid 10 kuud kestnud Rohetiigri Akadeemia. Akadeemia tulemusena on ettevõtted õppinud hindama oma keskkonnamõju ja asunud seda süsteemselt vähendama. Rohetiigri mentorid toetavad ettevõtteid muutuste elluviimisel veel aasta lõpuni. 

Rohetiigri Akadeemia juhi Markus Vihma sõnul lõi Rohetiiger koos ettevõtetega täiesti uue formaadi kestlikkuse arendamiseks organisatsioonides: „See, mida me oleme 10 kuu jooksul teinud, on põhjus – tagajärg – seoste leidmine. Mõtestasime oma tegevust ja selle mõju ning otsisime võimalusi, kuidas seda muuta nii, et keskkond ei kannataks. Kui me oskame seda paremini kui enne, oleme juba sammu puhtama keskkonna suunas edasi astunud,“ ütles Markus Vihma.  

Valik osalejate kogemustest

Rohetiigri Akadeemia lõpetaja ja Eesti Rahvusringhäälingu ajakirjanik Kristo Elias ütles, et Rohetiiger aitas läbi pilootprogrammi treeningpäevade süsteemselt mõtestada, millised on ettevõtete ja organisatsioonide keskkonnamõjud ning kuidas muuta oma tegevust jätkusuutlikumaks, et võidaks nii keskkond kui ka organisatsioon ja ühiskond laiemalt. „Meediaorganisatsioonina saime kriitiliselt vaadata üle oma negatiivsed keskkonnamõjud ja asuda neid vähendama. Samas mõistsime, et meie suurim võimalus panustada on hoopis läbi positiivse keskkonnamõju ehk programmide kaudu. Seda näitab ka aina tugevamaks traditsiooniks muutuv programmideülene keskkonnakuu formaat maikuus.” 

AS-i Tere kestliku arengu juhi Katrin Tamme sõnul tegeles ettevõte enne Rohetiigriga liitumist jätkusuutlikkuse teemadega hektiliselt ja projektipõhiselt. „Rohetiigri Akadeemia pani meid mõistma, kui oluline on terviklik vaade meie ettevõttes tekkivatele keskkonnamõjudele ja nende mõjude mõtestatud juhtimine. Praeguseks oleme kaardistanud ära oma ettevõtte süsinikjalajälje ja paika saanud kliimastrateegia ning muidugi mõistame, et suur töö seisab veel ees. Kui mõni ettevõte soovib aga sarnaselt meiega ette võtta rohepöörde, siis kindlasti võiks alustada just Rohetiigri Akadeemiast. Siin saab ette korraliku tervikpildi, ammutada teadmisi oma ala spetsialistidelt ja jagada muresid-rõõme teiste samal teekonnal olevate ettevõtetega,“ rääkis Tamm. 

LHV jätkusuutlikkuse spetsialisti Mihkel Tamme sõnul näitas Rohetiigri pilootprogrammis osalemine väga selgelt ära, et erasektor soovib kestlike eesmärkide suunas liikuda. „Rõõm on tõdeda, et olenemata teema keerukusest ollakse valmis võtma ette ka esmalt lahendamatuna tunduvaid ülesandeid. Kõige suurem rõõm on tõdeda, et kõik 15 organisatsiooni tunnistavad selget vajadust oma keskkonna mõjukohtade parendamiseks,“ ütles Tamm.  

Rohetiigri akadeemia algas 2020. aasta suvel ja selles osalesid: Tere, Tallinna Sadam, Coop Eesti Keskühistu, Eesti Rahvusringhääling, Agron Haldus, Hoolekandeteenused, LHV Pank, Bolt Technology, Lääne-Harju vald, Wolfscape, Ülemiste City, politsei- ja piirivalveamet, Rocca al Mare Kool, Elisa Eesti ja Zavod. 

Uus Rohetiigri Akadeemia lend alustab sügisel.

Head Uudised GoodNews