1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. PUHTAMA MAAILMA NIMEL I Tallinna linnak läheb üle korduvkasutatavatele toidukarpidele
PUHTAMA MAAILMA NIMEL I Tallinna linnak läheb üle korduvkasutatavatele toidukarpidele

PUHTAMA MAAILMA NIMEL I Tallinna linnak läheb üle korduvkasutatavatele toidukarpidele

Eile oma toidukohtades lõplikult tavalistest ühekordsetest plastnõudest loobunud 10 000 töötajaga Ülemiste Citys lasevad töötajad lõunasöökide kaasa võtmiseks käiku ühesugused spetsiaalsed korduvkasutatavad toidukarbid.

Ülemiste Cityt arendava Mainor Ülemiste juhi Margus Nõlvaku sõnul pakutakse linnaku kõikide ettevõtete töötajatele kasutamiseks ühtse Ülemiste City disainiga spetsiaalset mitmekihilist toidukarpi. “Linnakus töötavad inimesed saavad nii iseseisvalt endale karbi osta, kuid juba on ka esimesed ettevõtted oma töötajate jaoks ühised tellimused sisse andnud, kompenseerides täielikult või osaliselt enda töötajatele toidukarbi maksumuse,” kirjeldas Nõlvak, kuidas linnakus järk-järgult prügi vähendatakse.

Ülemiste Citys tegutsev Tele2 peakontor oli üks pakendiprügi vähendamise ja laheda disainiga korduvkasutatavate toidukarpide kasutusele võtmise idee algatajatest. “Eeskuju on nakkav ja lahe on näha, et meie algne idee igapäevast pakendiprügi vähendada on kasvanud suuremaks kui me ise ja mõjutab nüüdsest kogu 10 000 töötajaga Ülemiste City linnakut,“ märkis Tele2 personalidirektor Helena Evert.

Ülemiste City kümmekonnas kohvikus ja restoranis mindi eilsest üle süsteemile, kus kaasa müüdav toit pannakse kas tellija enda toodud Ülemiste City toidupakendisse või ühekordsetesse nõudesse, mis on kas taaskasutatud materjalist või biolagunevad.

“Linnaku söögikohtades ja toidupoes kulub inimestele toidu kaasa müümiseks iga päev keskmiselt ligi poolteist tuhat toidupakendit, mis teeb pooleteise aasta jooksul ühe suure büroohoone kõrguse hunniku prügi – pikema perioodi peale on see meeletu kogus,” põhjendas Nõlvak algatuse olulisust.

Lisaks toidukohtadele liitub pooleaastase üleminekuperioodi jooksul algatusega ka Ülemiste Citys asuv Sepapaja Selveri toidupood. Juba eilsest ei pakuta kaupluses klientidele kilekotte ning müügile jäävad vaid riidest ja paberkotid, samuti jäävad puu- ja juurviljaletis kasutusele vaid biolagunevad kotid. Suve lõpuks on kauplusel kavas vabaneda vahtplastkarpidest ning aasta lõpuks minna ka toidu kaasamüügil täielikult üle taaskasutatud või biolagunevatele pakenditele.

Head Uudised GoodNews