1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Rahanduskomisjon algatab kohaliku omavalitsuse üksuse finantsjuhtimise seaduse muutmise seaduse eelnõu
Rahanduskomisjon algatab kohaliku omavalitsuse üksuse finantsjuhtimise seaduse muutmise seaduse eelnõu

Rahanduskomisjon algatab kohaliku omavalitsuse üksuse finantsjuhtimise seaduse muutmise seaduse eelnõu

Rahanduskomisjon otsustas algatada kohaliku omavalitsuse üksuse finantsjuhtimise seaduse muutmise seaduse eelnõu, et võimaldada KOVidel suurendada netovõlakoormust. See on vajalik, et koroonaviiruse haiguse COVID-19 levikust tingitud eriolukorras ja sellele järgneval perioodil saaks vajadusel võtta suuremas mahus laenu majanduse elavdamiseks ja vajalike investeeringute tegemiseks.

Rahanduskomisjoni esimehe Aivar Koka sõnul on muudatus vajalik, et KOVidel oleks võimalik seaduses sätestatud netovõlakoormuse ülempiiri rikkumata aastatel 2020–2027 võtta laenu tulude kasvu pidurdumise tingimustes. Ta selgitas, et kehtivas seaduses on kehtestatud netovõlakoormuse ülempiiriks erandjuhuks aastateks 2020 ja 2021 kümnekordne põhitegevuse tulem või 80 protsenti põhitegevuse tuludest.

„Eeldatavasti võib majanduse taastumine võtta kevadel oletatust kauem aega. Kui KOV on kasutanud võimalust võlakoormust suurendada maksimaalse piirini, mis on 80 protsenti ,siis ei saa oodata netovõlakoormuse kiiret langemist ühe aastaga 60-le protsendile põhitegevuse tuludest, eriti eelarvetulude aeglase kasvu tingimustes,“ põhjendas Kokk. Ta lisas, et netovõlakoormuse sujuva vähenemise võimaldamiseks on ette nähtud ülempiiri järk-järguline vähendamine aastatel 2025–2027.

Head Uudised GoodNews