1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Rahanduskomisjon saatis maksesüsteemiga seotud eelnõu esimesele lugemisele
Rahanduskomisjon saatis maksesüsteemiga seotud eelnõu esimesele lugemisele

Rahanduskomisjon saatis maksesüsteemiga seotud eelnõu esimesele lugemisele

Riigikogu rahanduskomisjon toetas uut makse- ja arveldussüsteemide tervikseaduse eelnõu, mis näeb ette nõuded suurematele maksesüsteemidele.

Rahanduskomisjoni esimees Aivar Kokk selgitas, et kehtiv õigus on ebapiisav ning sätted on laiali erinevates õigusaktides. „Eelnõuga defineeritakse makseturu jaoks olulised mõisted ning nähakse ette arveldussüsteemi reeglid, süsteemi korraldaja ja süsteemis osaleja õigused ning kohustused,“ märkis Kokk. Ta lisas, et eelnõus nähakse ette, kuidas toimub süsteemselt olulistes maksesüsteemides ja väärtpaberiarveldussüsteemides maksekorralduste täitmine, seal hulgas ka juhul kui mõni osapool muutub maksejõuetuks või läheb pankrotti. Kokku tehakse muudatused 11-nes seaduses.

Foto: Freepik

Kokk ütles, et lisaks nähakse ette vastavad reeglid selleks, kui Eesti pangad toimetavad kolmandate riikide arveldussüsteemides. „Praktikas ilmnenud probleemina on Eesti ettevõtjatel olnud raskusi ühineda maksesüsteemidega väljaspool riigipiiri tulenevalt meie regulatsiooni puudulikkusest.“

Rahanduskomisjon otsustas saata valitsuse algatatud makse- ja arveldussüsteemide seaduse eelnõu (743 SE) Riigikogu täiskogu istungile 7. detsembril ettepanekuga esimene lugemine lõpetada.

Head Uudised GoodNews