1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Rahanduskomisjon toetab keskmise pensioni tulumaksuvabastust
Rahanduskomisjon toetab keskmise pensioni tulumaksuvabastust

Rahanduskomisjon toetab keskmise pensioni tulumaksuvabastust

Riigikogu rahanduskomisjon toetas tänasel istungil tulumaksuseaduse muutmist, mis näeb ette kehtestada pensioniealistele inimestele keskmise vanaduspensioni ulatuses tulumaksuvabastus.

Rahanduskomisjoni esimees Erki Savisaar selgitas, et parandatakse vanaduspensioniikka jõudnud inimeste majanduslikku olukorda. „Vanaduspensionäridele rakendatakse edaspidi astmelist tulumaksu, kus kuni keskmise vanaduspensionini on maksumäär null ja sealt edasi rakendub tavapärane 20-protsendiline maksumäär,“ ütles Savisaar. Ta märkis, et esmalt rakendab maksuvaba tulu sotsiaalkindlustusamet, seejärel pensionikeskus. „Kui isiku pension ja kohustusliku kogumispensioni väljamaksed on vanaduspensioniealise maksuvabast tulust väiksemad, saab vanaduspensioniealise maksuvaba tulu jääki kasutada muu tulu, näiteks palga puhul. Selleks peab pensionär esitama avalduse tulumaksu kinnipidajale ehk isikule, kes teeb talle väljamakseid,“ märkis Savisaar.

Vanaduspensioniealise maksuvaba tulu rakendamise õigus on kõikidel vanaduspensioniikka jõudnud inimestel sõltumata pensionäri staatusest ja pensioniliigist. Seega saavad vanaduspensioniealise maksuvaba tulu maha arvata ka inimesed, kes on oma pensioni edasi lükanud.

Rahanduskomisjoni aseesimees Aivar Kokk lisas, et kui isik jõuab vanaduspensioniikka maksustamisperioodi jooksul, saab ta õiguse kasutada vanaduspensioniealise maksuvaba tulu terve maksustamisperioodi eest, st 12-kordset kuumäära, nagu on ka üldise maksuvaba tulu korral. „Keskmise vanaduspensioni suurus tulumaksuseaduse tähenduses kehtestatakse maksustamisperioodiks vastava aasta riigieelarve seadusega,“ selgitas Kokk. Ta viitas prognoosile, et aastal 2023 on keskmine vanaduspension rahandusministeeriumi suveprognoosi kohaselt – arvestades koos 2023. aasta 20-eurose erakorralise pensionitõusuga – 654 eurot.

„Eelnõuga säilitame ka puuduva töövõimega isikutele mõeldud kohustusliku ja täiendava kogumispensioni väljamaksete tulumaksuvabastuse, kui nad jõuavad vanaduspensioniikka. Selleks vabastatakse tulumaksust kohustusliku ja täiendava kogumispensioni väljamakseid, mida tehakse isikule, kellel oli puuduv töövõime vahetult enne vanaduspensioniikka jõudmist,“ ütles Kokk. Ta lisas, et hetkel ei maksustata väljamakseid isikutele, kellel on tuvastatud puuduv töövõime. Kui need isikud jõuavad vanaduspensioniikka, ei määrata neile enam puuduvat töövõimet, mille tulemusena jäävad nad tulumaksuvabastusest ilma. Kavandatud muudatus tagab, et puuduva töövõimega isikutele mõeldud tulumaksuvabastus säilib ka siis, kui nad jõuavad vanaduspensioniikka.

Seadus on plaanitud jõustuma 1. jaanuaril 2023, puuduva töövõimega isikute tulumaksuvabastust rakendatakse tagasiulatuvalt alates 1. jaanuarist 2021.

Rahanduskomisjon otsustas saata valitsuse algatatud tulumaksuseaduse muutmise seaduse eelnõu (469 SE) riigikogu täiskogu istungile 27. oktoobril ettepanekuga esimene lugemine lõpetada.

Head Uudised GoodNews