1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. RAHU SILD I Tartu sai Rahu silla
RAHU SILD I Tartu sai Rahu silla

RAHU SILD I Tartu sai Rahu silla

Volikogu otsusel kannab Tartu kesklinnas asuv Võidu sild edaspidi Rahu silla nime.

Rahu silla nime ettepaneku esitasid volikogule linnavalitsus ja kultuurikomisjon ning seda toetas 21 volikogu liiget. Eesti 200 fraktsioon tegi ettepaneku määrata silla nimeks Riia sild, selle poolt hääletas 13 volinikku.

Linnavolikogu esimees Tõnis Lukas: “Tartu on rahulinn. Siin on mõjutatud maailma nägu, kui sõlmiti Tartu rahu Eesti ja Venemaa vahel 1920. aasta 2. veebruaril ja sama aasta sügisel veel ka Tartu rahuleping Soome ja Venemaa vahel. Rahu sild, mis asub Tartus, on Tartu Rahu sild! Seega sümboliseerib silla uus nimi olulisimat, mis Eesti Vabariigi ajaloos on – võitu Vabadussõjas Nõukogude Vene agressori üle, meie kustumatut vabadusiha.”

Riia tänavat Narva maanteega ühendaval sillal oli seni mitteametlik kohanimi Võidu sild, mille andis 1965. aastal Tartu linna rahvasaadikute nõukogu täitevkomitee Suures Isamaasõjas saavutatud võidu 20. aastapäeva tähistamiseks. Uue nime määramisega rõhutab volikogu, et selliseid võite Tartu linn ei tähista ning linnasüdames ei ole kohta nõukogude okupatsiooni maamärkidele.

Sillale nime leidmiseks toimus 18. märtsist 10. aprillini ka avalik nimekonkurss, kus esitati üle 200 nimevariandi. Nimesid Rahu sild või Tartu Rahu sild pakuti kokku 66 korda.

Head Uudised GoodNews