1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Rahvusooper avab 115. hooaja maailmaesietendusega
Rahvusooper avab 115. hooaja maailmaesietendusega

Rahvusooper avab 115. hooaja maailmaesietendusega

Rahvusooper Estonia uue hooaja eelmaitsena jõuab publiku ette VIII Vana Tallinn Gala, mis rõõmustab kuulajaid 29. augustil Vanemuise kontserdimajas ning 30. augustil Rahvusooperis Estonia. Hooaja esimeseks esietenduseks on aga 1. septembril Estonia teatris etenduv Marina Kesleri ballett „Anna Karenina“.

Tänavune Vana Tallinn Gala on pühendatud helilooja Pjotr Tšaikovski 180. sünniaastapäevale ning kontsertidel astuvad dirigent Arvo Volmeri käe all üles külalised Mirjam Mesak (sopran, Baieri Riigiooper), Ain Anger (bass) ja Juhan Tralla (tenor) ning rahvusooperi solistid Juuli Lill (metsosopran), Tamar Nugis (bariton), Mari Poll (viiul) ja Edmunds Altmanis (klarnet). Õhtut juhib Janne Ševtšenko.

Marina Kesleri uhiuus ballett „Anna Karenina“ põhineb L. Tolstoi kuulsal romaanil ning Dmitri Šostakovitši muusikal. Esietendusega tähistab teater ühtlasi koreograaf Marina Kesleri 50 aasta juubelit. Esietendusel on nimiosas Anna Roberta.

4. ja 6. septembril toimuvad nii Pärnus kui TallinnasGeorg Ots 100kontserdid ning sündmusterohke septembrikuu lõpetab Gaetano Donizetti koomilise ooperi „Don Pasquale“ esietendus 25. septembril, mille lavastab itaallane Giorgio Bongiovanni, kelle töid Eesti publik on juba saanud nautida nii Rakvere teatris kui VAT teatris.

Rahvusooperi loominguline juht Arvo Volmer: „Mina ootan 115. hooaega erilise tundega, kuna sel hooajal ilmuvad mängukavva esimesed minu osalusel plaanitud lavastused: Verdi „Trubaduur“ Neeme Kuninga lavastuses, ja ühtsele teatrielamusele suunatud „Ravel : Ravel“, mis peaks otsima kokkupuutepunkte tantsu-, laulu- ja visuaalteatri vahel. Rõõmu teeb see, et saame 4 uut muusikateatri lavastust – tegijatele pakub see intensiivne repertuaari uuenemine palju põnevust ja lusti, lisaks on olemasolevast repertuaarist kavas väga lai valik Wagnerist ja Mozartist Tambergini. Anname kaks sümfooniakontserti ja teeme kontsertlavastuse Mozarti „Idomeneoga“ – tulemas on väga vaheldusrikas hooaeg. Ka balleti poole peal on tulemas väga põnevaid projekte, seega jääb üle vaid loota, et kõik meie plaanid teoks saaksid – vaadata-kuulata on meil palju väärt etendusi ja kontserte.“

Oktoobrist alates saab taas näha Jevgeni Gribi möödunud aasta lõpus esietendunud lühiballette „Picasso“ ja „Tango“. Novembris saab lavaküpseks George Balanchine’i ja Mai Murdmaa lühiballettide õhtu „Tšaikovski meistriteosed“ ning märtsis taasesietendub publiku ammune lemmik „Coppélia“.

Teater läheb uuele hooajale vastu ka uuenenud koosseisus. Ooperitrupiga liitub bariton Tamar Nugis ning rahvusballetiga liituvad esitantsija Ami Morita, balletisolistid Madeline Skelly ja William Allen Newton IV, balleti nooremsolist Cristiano Principato ning balletiartistid Fedir Zarodyshev ja Hiderota Tabe. Rahvusooperi koori ette astub uue peakontsertmeistrina Heli Jürgenson.

Rahvusooper tänab oma publikut, kes keerulisele kevadele vaatamata on tänaseks juba soetanud hulgaliselt uue hooaja pileteid. Samuti teatri toetajaid, kellega koostöös ka uuele hooajale vastu läheme.

Kõigist põnevatest uudistest aga kuuleb publik juba lähemalt 5. septembril toimuval teatrilaadal.

Head Uudised GoodNews