1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Rahvusparlamendid keskenduvad IPU assambleel pandeemiast jagusaamisele
Rahvusparlamendid keskenduvad IPU assambleel pandeemiast jagusaamisele

Rahvusparlamendid keskenduvad IPU assambleel pandeemiast jagusaamisele

Sel nädalal toimuval virtuaalsel Parlamentidevahelise Liidu (IPU) 142. assambleel on arutelu all parlamentide roll pandeemia võitmisel. IPU Eesti rühma presidendi Aivar Koka sõnul on erinevate riikide parlamentide koostöö nüüd olulisem kui eales varem.

„COVID-19 pandeemia ja sellest tingitud kriis on veelgi suurendanud parlamentide rolli ja vajadust teha erinevate riikide parlamentide vahel tihedamat koostööd. Õppides erinevate riikide kogemustest, leiame parimad lahendused, kuidas paljudes elutähtsates valdkondades kriisiga tõhusamalt toime tulla,“ lausus Kokk IPU videokohtumiste eel.

Nädala alguses kuulab IPU nõukogu liidu presidendi ja peasekretäri aruannet, võtab vastu möödunud aasta eelarve ja eelmise nõukogu aruande ning valib esindajad ametikohtadele IPU organites. Kolmapäeval peab täiskogu assamblee debatti teemal „Pandeemiast jagusaamine ja parema tuleviku ehitamine: parlamentide roll“. Neljapäeval esitavad IPU alalised komiteed assamblee täiskogule aruanded oma tööst. Veel võtab assamblee vastu lõppdokumendi ja alaliste komiteede resolutsioonid. Kohtumised toimuvad pandeemia tõttu esimest korda üksnes videosilla vahendusel.

Eestit esindavad esmaspäevast reedeni toimuvatel IPU 142. assamblee ja 207. nõukogu istungitel IPU Eesti rühma juhatusse kuuluvad president Aivar Kokk ning asepresidendid Helle-Moonika HelmeToomas Kivimägi ja Marika Tuus-Laul.

Parlamentidevaheline Liit on maailma vanim ja suurim parlamente ühendav organisatsioon, mis loodi 1889. aastal ning koondab 179 liikmesriiki üle kogu maailma. Eesti kuulus liitu aastatel 1921–1940 ja taastas oma liikmelisuse pärast taasiseseisvumist 1991. aastal.

Head Uudised GoodNews