1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Rändnäitus “Kodukoha kompass“ jõuab lõppjaama Viljandisse
Rändnäitus “Kodukoha kompass“ jõuab lõppjaama Viljandisse

Rändnäitus “Kodukoha kompass“ jõuab lõppjaama Viljandisse

Hea avaliku ruumi rändnäitus „Kodukoha kompass“ jõuab 14. oktoobril lõppjaama Viljandisse.

Näituse Viljandi poole partner on kogukonnaalgatus Loov Viljandi, kes käivitab näitusega seonduvate loengute- ja vestlustesarja. Avaloeng, kus Vabaühenduste Liidu juht Kai Klandorf räägib teemal „Kuidas sina saad otsuseid mõjutada?“, toimub 14. oktoobril. Järgneb vestlusring-valimisstuudio, kus osalevad kohaliku omavalitsuse valimiste eel Viljandi linna kandidaadid Andres Laiapea (üksikkandidaat), Ditmar Martinson (Südamega Viljandis), Jane Koitlepp (Isamaa), Kadri Kallast (Eesti 200), Karl Õmblus (Keskerakond), Maria Raja (üksikkandidaat) ja Risto Kaljurand (Reformierakond).

2. novembril esineb professor ja kultuurigeograaf Helen Sooväli-Sepping teemal „Linn, avalik ruum ja tervis“, 9. novembril jagab kogemusi demokraatiaedendaja Teele Pehk teemal „Kuidas kogukonnas arutelusid pidada“ ja 16. novembril saab vestlus-loengutesari finaali Tartu Linnaajaloo Muuseumi ekspositsiooniosakonna juhataja Nele Dreseni ettekandega „Mis kasu on väikelinnas kultuuripärandist“.

Loova Viljandi eestvedaja Heldi Ruiso sõnul kutsuti Viljandisse rääkima tuntud eestkõnelejad teemadel, mis on Viljandi linnas viimastel aegadel eriliselt esile tõusnud. “Mitmed hiljutised olukorrad on näidanud, et Viljandi inimesed hoolivad vägagi oma kodukohast ja võib märgata, et vaikselt on tulemas see arusaam, et linnaruum või külakant on just kohalike inimeste asi. Praegu on õige aeg tuua see tänuväärne rändnäitus siia Viljandisse ja selle tuules ka mitu suuremat aruteluringi käivitada. Kogume näituselt ja aruteludelt uut teadmist ja jagame seda linnajuhtidega, kellega soovime püsivateks vestluspartneriteks saada,“ rääkis Ruiso.

SA Eesti Koostöö Kogu kureeritav näitus avab linnaruumi ja inimeste heaolu seoseid ning ärgitab kohalikke neil teemadel kaasa rääkima. Idee lähtub eelmisel suvel ilmunud Eesti inimarengu aruandest 2019/2020 „Linnastunud ühiskonna ruumilised valikud“. Näitusel olevale kompasskettale kogutav kohalike hinnang näitab otsustajatele, millega on Viljandi inimesed kodukohas rahul ja milles nähakse veel arenguruumi.

 „Meie eesmärk on kogukondi inspireerida, anda inimestele teadmisi heast avalikust ruumist ja selle mõjust meie igapäevaelule. Põhiline, et tekiks elukeskkonnateemaline edasiviiv kohalik arutelu ja dialoog,” sõnas näituse kuraator, Eesti Koostöö Kogu juht Kairi Tilga. „Mul on väga hea meel, et meie näitus on soodustanud Viljandis uut koostööd kogukonnaühenduse ja raamatukogu vahel. Raamatukogud on osa heast avalikust ruumist ja suurepärased neutraalsed paigad, kus kohalikku elu ja kogukonda puudutav dialoog võiks toimuda.”

Näitus, loengud ja vestlused  on tasuta ja toimuvad Viljandi raamatukogu Ameerika teabepunktis. Sündmustesarjal saab silma peal hoida Loov Viljandi Facebooki-lehe vahendusel. Näitus jääb Viljandisse 20. novembrini.

Head Uudised GoodNews