1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Räpina Aianduskooli õpilaskodu hakkab ilmestama Piret Bergmanni maaliseeria
Räpina Aianduskooli õpilaskodu hakkab ilmestama Piret Bergmanni maaliseeria

Räpina Aianduskooli õpilaskodu hakkab ilmestama Piret Bergmanni maaliseeria

Kunstikonkursi žürii tegi valiku 29 kavandi hulgast ja valis võitjaks Piret Bergmanni maaliseeria „Eluring“. Taiesed hakkavad paiknema Räpina Aianduskooli õpilaskodu kolmel korrusel.

Võidutöö „Eluring“ on maaliseeria, mis kujutab läbi kolme korruse taimede elutsüklit. Akrüülvärvitehnikas jõulistes toonides 2000x1600mm suurused taiesed on loodud autorikäekirjas ning peegeldavad kunstniku oma maailma. Taieste kontseptsioon on žürii hinnangul hoone spetsiifikaga kooskõlas ning moodustab läbi korruste ühtse terviku.

Võidutöö „Eluring“. Foto: Riigi Kinnisvara

Žürii sõnul lisab taies õpilaskodu ühisköökidesse emotsionaalse elemendi ning on oma detailides täis avastamisrõõmu. „Eluring“ arvestab lähteülesandes esitatud kooli tegevusalaga – taimede kasvamine algab esimeselt korruselt juurtest ning lõppeb kolmandal korrusel vilja kandmisega.

„Seemnest viljaks ja viljast seemneks tagasi – mulle tundus, et see sobis väga hästi kokku sellega, mida Räpinas õpitakse. Nii nagu taimedele on ka inimestele väga oluline elukeskkond. See mõjutab väga suurelt kogu meie elutsüklit,“ kirjeldab autor teose ideed.

Nii nagu taimedele on ka inimestele väga oluline elukeskkond. See mõjutab väga suurelt kogu meie elutsüklit.

Piret Bergmann, kunstniku nimega Pusa, tegutseb peamiselt maalikunstnikuna ning on kirjutanud ja illustreerinud ka mitmeid lasteraamatuid. Ta on eelkõige tuntud oma eredavärviliste, mustritega kaetud peaaegu psühhedeelsena mõjuvate maalide poolest, läbi mille on tal Eesti kunstimaastikul unikaalne koht. Piret Bergmann on lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia Pärnu Kolledži.

Võidutöö „Eluring“. Foto: Riigi Kinnisvara

Kunstikonkursi võidutöö autorilt tellitava teose maksumus ilma käibemaksuta on 23 000 eurot. Võidutöö „Eluring“ valmib käesoleva aasta sügisel.

Teise koha pälvis Maret Sarapu lentikulaartrükis seeria „Kes otsib, see leiab“, mis oma huvitava tehnikaga tekitab vaatajale vaheldusrikka ja interaktiivse kogemuse. Taieste visuaalne mitmekihilisus pakub pidevat mängulisust – erinevate nurkade alt vaadeldes tekitab taies visuaalset sügavust läbi liikuva pildi.

Kolmanda koha saavutas Tarvi Laamanni õlimaalitehnikas vineer-lamellidel seeria „Juureoksad“, mille rõõmus ja helge motiiv sobib õpilaskodu ühisköökidesse oma värvikasutuse ja liigendatuse poolest. Piklike ribadena vormistatud maalikomplekt mängib kaasa ühisköökide interjöörilahendusega.

Kunstikonkursi viis läbi Riigi Kinnisvara koostöös Haridus- ja Teadusministeeriumiga. Konkursi žüriisse kuulusid žürii esimees ja Räpina Aianduskooli õpilaskodu rekonstrueerimisprojekti arhitekt ja sisearhitekt Evely Nurk arhitektuuribüroost Sirkel ja Mall, Denes Kalev Farkas ja Heli Tuksam Eesti Kunstnike Liidust, Liisa Kaljula ja Andreas Trossek Eesti Kunstiteadlaste ja Kuraatorite Ühingust, Räpina Aianduskooli õpilaskodu direktor Kalle Toom. Hääleõiguseta eksperdina osales žürii töös Riigi Kinnisvara kinnisvaraarenduse projektijuht Urmas Vahi.

  • Räpina Aianduskooli õpilaskodu on majutanud elanikke alatest 1964. aastast. Hoone funktsioon ei ole aegade jooksul muutunud. Lisaks Räpina aianduskooli õpilastele majutab hoone suviti ka noortelaagrite õpilasi. Õpilaskodus teostatakse täielik arhitektuurne ja sisearhitektuurne rekonstruktsioon, kaasajastatakse nii hoone välisilmet kui ka interjööri.
  • 2011. aastal jõustus kunstiteoste tellimise seadus, mille kohaselt tuleb avalike hoonete ehitustööde maksumusest vähemalt 1% eest soetada kunstiteoseid. Kunstiteoste hinna ülempiir on alates 2021. aastast 110 000 eurot.
Head Uudised GoodNews