1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Ratas kõneles Čmilytė-Nielseniga koostööst Valgevene toetamisel
Ratas kõneles Čmilytė-Nielseniga koostööst Valgevene toetamisel

Ratas kõneles Čmilytė-Nielseniga koostööst Valgevene toetamisel

Riigikogu esimees Jüri Ratas ja Leedu parlamendi esimees Viktorija Čmilytė-Nielsen kõnelesid tänasel kohtumisel välis- ja julgeolekupoliitikast, Balti kaitsekoostööst ning energia- ja transporditeemadel.

Pooled kinnitasid, et nii kahepoolsed suhted Eesti ja Leedu vahel kui ka koostöö NATO-s ja Euroopa Liidu tasandil on väga hea. Ratas ütles, et transpordiühendused ja sealhulgas Rail Baltica on Balti koostöös tähtsal kohal, samuti energiajulgeolek ja elektrivõrkude sünkroniseerimine.

Pikemalt käsitleti kohtumisel idapartnerluse riikide toetamist, eriti Valgevene olukorda ja erinevaid võimalusi selle mõjutamiseks. Kõne all oli ka idapartneritele vaktsiinide annetamine.

Pooled avaldasid heameelt, et koroonaviiruse levik on aeglustumas ja vähendatud piirangute tingimustes on taas võimalik silmast-silma kohtuda.

Leedu parlamendi esimehe sõnul on Eesti kogemused küberkaitsevallas Leedule eeskujuks. Samuti tunneb Leedu tema sõnul huvi Eesti haridussüsteemi korralduse vastu. Leedu pool avaldas Eestile tänu, et Eesti on toetanud Leedu piiri lähedal Astravetsis käivitatud Valgevene esimese tuumajaama sulgemise ideed.

Kohtumisel osalesid ka väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson ja Balti Assamblee Eesti delegatsiooni esimees Aadu Must. Mihkelson kinnitas kahe riigi pikaajalist ja head välispoliitilist koostööd. Tema sõnul tuleb teha tihedat koostööd, et hoida Euroopa ühtsust ja transatlantilisi suhteid. Samuti selleks, et seista vastu Venemaa agressioonidele ja Hiina mõjuvõimu kasvule. Musta sõnul on oluline ja väga lähedane suhe Balti riikide vahel ka Balti Assamblees.

Pärastlõunal kohtub Leedu parlamendi esimehega riigikogu aseesimees Hanno Pevkur. Kohtumisel osalevad Balti Assamblee Eesti delegatsiooni esimees Aadu Must ja Euroopa Liidu asjade komisjoni aseesimees Riina Sikkut. Päeva jooksul toimuvad veel kohtumised riigikogu rahanduskomisjoni esimehe ja riigikogu Eesti-Leedu parlamendirühma esimehe Erki Savisaare ja riigikogu sotsiaalkomisjoni aseesimehe Helmen Kütiga.

Head Uudised GoodNews