1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Reinsalu kohtumisel Soome välisministri Pekka Haavistoga: töötame selle nimel, et piirid ei läheks lukku
Reinsalu kohtumisel Soome välisministri Pekka Haavistoga: töötame selle nimel, et piirid ei läheks lukku

Reinsalu kohtumisel Soome välisministri Pekka Haavistoga: töötame selle nimel, et piirid ei läheks lukku

Välisminister Urmas Reinsalu ja Soome välisminister Pekka Haavisto arutasid eilsel kohtumisel Eesti ja Soome kahepoolseid suhteid ning pikaajalisi plaane nende arendamiseks.

„Kuigi Eesti ja Soome koostöö on paljudes valdkondades niigi tihe, on selle edendamiseks veel mitmeid võimalusi. Nende koondamiseks leppisime kokku koostada uus, järjekorras kolmas Eesti-Soome suhete raport, mis annaks aluse ühisteks eesmärkideks,“ ütles Urmas Reinsalu.

Eesti välisminister tutvustas minister Haavistole Eesti olukorda ja koroonakriisi haldamist. „Selgitasin Haavistole Eesti huvi säilitada maksimaalne inimeste vaba liikumine. Pakkusin välja erinevaid võimalusi, milliste usaldusmeetmetega saaks ilma täieliku karantiinikohustuseta vältida viiruse levikut üle Eesti-Soome piiri,” rääkis Reinsalu. „Tegin ettepaneku taaskäivitada Eesti-Soome kahepoolne COVID-19 töörühm, et infovahetust ja koostöövõimalusi piiriülese liikumise reeglite osas asjaomaste ametiasutuste vahel täpsemalt edasi arutada. Mul on hea meel, et Soome selle ettepanekuga nõustus,“ sõnas Reinsalu. Lisaks arutasid ministrid võimalikku ühist tegevust Eesti ja Soome ettevõtluse ekspordivõime toetamiseks COVID-19 kontekstis.

„Pekka Haavisto kõneles oma kohtumisest Svjatlana Tsihhanovskajaga ja kinnitasime Eesti-Soome sarnased vaated Valgevenes toimuva kohta,“ tõdes Reinsalu. „Valgevene vajab uusi legitiimseid valimisi ning rahumeelsetel protestidel arreteeritud isikud tuleb kohe vabastada ning  nende kallal vägivallatsejad vastutusele võtta.“

Muu hulgas arutasid ministrid regioonile olulisi algatusi, näiteks meretuuleparkide rajamist Läänemerel, samuti aktuaalseid Euroopa Liidu küsimusi. Globaalse välispoliitika osas oli kõne all ÜRO Julgeolekunõukoguga seotu.

Pressikonverentsi saab järele vaadata SIIT.

Head Uudised GoodNews