1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. REKORDILINE TAASTUVENERGIATOODANG! Tuuline aastaalgus kasvatas Eesti Energia taastuvenergiatoodangut
REKORDILINE TAASTUVENERGIATOODANG! Tuuline aastaalgus kasvatas Eesti Energia taastuvenergiatoodangut

REKORDILINE TAASTUVENERGIATOODANG! Tuuline aastaalgus kasvatas Eesti Energia taastuvenergiatoodangut

Eesti Energia
Foto: Eesti Energia

Erakordselt püsiva tuulega aastaalgus tõi rekordilise taastuvenergiatoodangu Eesti Energiale – ettevõte tootis käesoleva aasta esimese kuue kuuga 124 466 megavatt-tundi tuuleenergiat, millest piisaks üle 40 000 keskmise tarbimisega majapidamise aastaseks elektritarbimiseks.

“On hea tõdeda, et Eesti on jõudnud etappi, kus suudab tuuleressurssi efektiivselt ära kasutada ning toota üle riigi hajutatult ning keskkonnasõbralikult sellest elektrienergiat,” vahendas Eesti Energia ettevõtte taastuvenergia ja väikekoostootmise juhi Innar Kaasiku sõnu. Käesolevat aastat iseloomustab Kaasiku sõnul tuule stabiilne tugevus, mis annab võimaluse tuulest maksimumi võtta.

“Kui tuul väljenduks tormides, siis nendes tingimustes ei oleks võimalik ka tuuleparkides suurt toodangut tagada. Hea toodangu saame just sellise stabiilselt tugeva tuulega, kus on võimalik masinaid vastavalt häälestada, et nad maksimumi annaksid,” selgitas Kaasik.

Asjaolu, et Eesti on pika rannajoonega mereriik, annab rannikupiirkondades tuuleenergia tootmise võimalused. Kaasiku hinnangul ainuüksi head tuuleolud siiski suuremat toodangut ei taga, vaid Eesti turul toimetavad tuulepargiomanikud on korralikult enda masinaid hooldanud ning sellest tulenevalt suutnud tavapärasest suurema tuule pöörata ka suuremaks toodangunumbriks.

Kaasik ütles, et esimene poolaasta on andnud tuuleparkide omanikele põhjust rahuloluks. “Kui 2014. aasta oli tavapärasest tuulevaesem, siis 2015. aasta on selle igati kompenseerinud,” ütles Kaasik. “Eesti Energia tuulepargid on esimese kuue kuuga tootnud 124 466 megavatt-tundi elektrienergiat, mida on 2014. aasta esimese poolaastaga võrreldes veerandi võrra rohkem. Näitena võib tuua, et sellise koguse elektrienergiat kulutavad aastaga 41 488 keskmise tarbimisega majapidamist.”

Tuulest elektrienergia tootmine annab võimaluse säästa Eesti põlevkivi suuremat lisandväärtust loovateks tegevusteks, nagu näiteks õlitootmine Enefiti tehastes. Ainuüksi 2015. aasta esimese poolega on tuulest toodetud elektrienergia abil jäänud kasutamata 146 430 tonni põlevkivi ning õhku paiskamata 117 144 tonni süsinikdioksiidi. Süsihappegaasi õhkupaiskamise asemel saab sellisest kogusest põlevkivist toota üle 100 000 barreli õli.

Head Uudised GoodNews