1. Avaleht
  2. Ukraina rahva toetuseks
  3. Reykjavikis võeti luubi alla Põhjamaade ja Baltimaade panus Ukraina aitamisse
Reykjavikis võeti luubi alla Põhjamaade ja Baltimaade panus Ukraina aitamisse

Reykjavikis võeti luubi alla Põhjamaade ja Baltimaade panus Ukraina aitamisse

Islandil toimuval Balti Assamblee ja Põhjamaade Nõukogu kogunemise keskmes on Ukraina sõda ning ukrainlaste kõrval jagavad kogemusi ja otsivad lahendusi ka Venemaa ja Valgevene demokraatliku opositsiooni esindajad, Eesti nimel kõnelevad kohtumisel Balti Assamblee (BA) Eesti delegatsiooni aseesimees Sven Sester ja liige Anti Poolamets.

BA Eesti delegatsiooni aseesimees Sven Sester rõhutas, et talveks valmistuv Ukraina peab Venemaa alustatud sõja võitma ning selleks tuleb pingutada kõigil samameelselt mõtlevatel riikidel. “Sõja võit on ainus võimalus Putini režiim peatada. Ukraina vajab praegu eeskätt relvaabi ja väljaõpet ning kuna tulekul on talv, siis ka sooje riideid. Militaar- ja humanitaarabi on vajalik seni, kuni viimane Vene sõdur lahkub Ukraina pinnalt,“ rõhutas Sester. „Samal ajal peab kogu Euroopa jätkama Venemaa mõjutamist sanktsioonidega, esmalt näiteks kehtestades Vene kodanikele viisakeelu,“ lisas ta.

BA Eesti delegatsiooni liige Anti Poolamets kinnitas, et Ukraina vajab ühelt poolt võimalikult kiiret sõjalist abi ning teisalt Euroopa koostööformaatidesse lülitamist. „Ukrainlased võitlevad meie kõigi eest, võitlus territoriaalse terviklikkuse ja iseseisva demokraatliku õigusriigi eest on ka Eesti võitlus. On mõistlik, et just Eesti ja teised Baltimaad on sillaks, mis aitab Põhjamaadel Ukrainat ning ka Valgevene ja Venemaa opositsiooni paremini mõista, et neile antav abi oleks võimlikult tõhus,“ sõnas Poolamets. Ta lisas, et pooldab ettepanekut kaasata Valgevene ning Venemaa opositsiooni ja Ukraina esindajaid ka edaspidi Balti Assamblee ja Põhjamaade nõukogu kohtumistele.

Samuti arutavad Põhjamaade ja Baltimaade parlamentide esindajad kohtumisel piirkonna energiajulgeolekut ja energeetikavaldkonna koostööd. Kohtumine toimub 4.–7. septembrini.

  • Balti Assamblee on kolme Balti riigi parlamendi konsultatiivne koostööorganisatsioon, mis arutab vastastikust huvi pakkuvaid küsimusi. Eestit esindab assamblees 12-liikmeline Riigikogu delegatsioon.
Head Uudised GoodNews