1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Riigiasutuste elektrihange hoogustab üleminekut toetusvabale taastuvelektrile
Riigiasutuste elektrihange hoogustab üleminekut toetusvabale taastuvelektrile

Riigiasutuste elektrihange hoogustab üleminekut toetusvabale taastuvelektrile

Valitsus kinnitas majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ettepaneku, millega hakkavad riigiga seotud asutused tulevikus ostma taastuvelektrit pikaajaliste lepingutega, et suurendada taastuvenergia osakaalu.

„Riik peab näitama eeskuju ja suurendama roheenergia tarbimist,“ ütles majandus- ja taristuminister Taavi Aas. „Mida rohkem inimesi ja ettevõtteid teadvustab, et puhtama elektri tarbimisega edendame sektorit tervikuna kiiremini, seda rutem jõuame keskkonnasäästlikuma tootmiseni. Selline riigi poolt pikaajaliste taastuvelektri ostulepingute sõlmimine on Euroopas üks ainulaadsemaid ning võimaldab meil liikuda toetusvaba taastuvelektri poole,“ lisas ta.

Avaliku sektori osa moodustab hinnanguliselt kümnendiku kogu Eesti elektritarbimisest. Seetõttu on ka avalikul sektoril suure energiatarbijana mõistlik anda pikaajaliste taastuvenergia ostulepingutega kindlust tulevikuinvesteeringuteks. Pikaajalised (seitse ja rohkem aastat) taastuvelektri ostulepingud pakuvad investoritele ja finantseerijatele toetustega sarnast garantiid ja tarbijatele pikaajalist stabiilset turuhinnast soodsamat taastuvelektrihinda.

„Taastuvelektri ostmine pikaajaliste lepingutega ning nende vastu uute tuule- ja päikeseparkide rajamine on levinud mudel Põhjamaade ettevõtete hulgas, nii ostavad näiteks taastuvelektrit Soomes Google, IKEA ja paljud teised sealsed tööstusettevõtted. Sellised lepingud sõlmitakse sageli hinnaga, mis on börsihindadest märgatavalt soodsamad,“ sõnas minister Aas. „Soomes rajatakse niiviisi riigipoolsete toetusteta kümneid tuuleparke koguvõimsusega üle 1000 megavati. Soovime, et sarnane areng käivituks ka Eestis ning avalik sektor saab siin näidata eeskuju.“

Taastuvenergia toetused on seni olnud vajalikud peamiselt tehnoloogia kõrge hinna tõttu. Tänu tehnoloogiate odavnemisele on taastuvelektri tootmise hind viimasel kümnendil märkimisväärselt langenud ning seega langeb ka vajadus roheelektrit doteerida. Seega on õige aeg liikuda toetustel põhinevalt taastuvenergia arendamiselt järk-järgult toetustevabale süsteemile.

Tänu toetusele rajatud elektrijaamadele on Eesti oma taastuvelektri toodangut tõstnud neli korda alates 2009. aastast. 2030. aastaks seatud eesmärgini jõudmiseks peab aga senist mahtu veelgi kahekordistama. 2020. aastal ulatus taastuvelektri tootmise toetamiseks kogutav tasu tarbijatelt üle 97 miljoni euro.

Pikaajalise taastuvelektri ostulepingu sõlmimiseks tehtavat ühishanget hakkab läbi viima Riigi Kinnisvara AS.

Head Uudised GoodNews