1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. RIIGIEELARVE I Riigikogu komisjonid arutasid videokohtumisel IMFi delegatsiooniga riigieelarve koostamise küsimusi
RIIGIEELARVE I Riigikogu komisjonid arutasid videokohtumisel IMFi  delegatsiooniga riigieelarve koostamise küsimusi

RIIGIEELARVE I Riigikogu komisjonid arutasid videokohtumisel IMFi delegatsiooniga riigieelarve koostamise küsimusi

Riigikogu rahanduskomisjoni ja riigieelarve kontrolli erikomisjoni liikmete videokohtumisel Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) delegatsiooniga keskenduti riigieelarve läbipaistvusega seotud küsimustele.

Rahanduskomisjoni aseesimehe Maris Lauri sõnul tundis IMF-i delegatsioon huvi riigieelarve koostamise aluseks olevate majandusprognooside ja nendega arvestamise kohta.

IMFi delegatsioonile anti ülevaade riigieelarve koostamise protsessist ja reeglite järgimise ning ekspertide hinnangute arvestamise, samuti riigieelarve läbipaistvuse ja arusaadavuse kohta.

„Kohtumisel tõdesime, et majandusprognoosidega aga ka eelarve tulude prognoosimise ja aruandlusega võib olla rahul,“ ütles Lauri. Ta lisas, et suurim probleem on kulude poolel: riigieelarve tulude läbipaistvus ja põhjendatus on kehv ning sisuliselt puudub ülevaade eelarve jooksvate kulude tegemisest viisil, mis võimaldaks võrrelda plaane tegelikkusega. „Vastutustundlik finantsjuhtimine tähendab mitte üksnes plaanide tegemist, vaid ka nendest kinnipidamist ja täitmise jälgimist, et teha ajaliselt vajalikud korrektiivid. Üksnes nii saab vältida üllatuslikke ja hiiglaslikke puudujääke.“

Rahanduskomisjoni liige Aivar Sõerd ütles, et valitsuse poolt koostatud pikaajalistes eelarvekavades puudub tegevusplaan ja meetmed eelarvepuudujäägi vähendamiseks kriisist väljumisel. „Need meetmed aga peaksid tänaseks juba olema välja töötatud ja ära kirjeldatud, seda aga pole tehtud. Mis puudutab riigieelarve läbipaistvust, siis praeguse olukorraga rahul olla ei saa. Tegevuspõhisele eelarvestamisele üleminek pole mitte suurendanud, vaid hoopis vähendanud riigieelarve läbipaistvust,“ märkis Sõerd.

Videokohtumisel osalesid riigieelarve kontrolli erikomisjoni esimees Jürgen Ligi, rahanduskomisjoni aseesimees Maris Lauri ja liikmed Riina Sikkut, Andres Sutt ning Aivar Sõerd.

Rahvusvahelise Valuutafondi delegatsioon arutab kohtumistel koos riigi ja erasektori esindajatega Eesti majanduspoliitilist olukorda. IMF-i iga-aastase Eesti põhimissiooni käigus tehtud konsultatsioonide järel valmib ka IMF-i raport majanduspoliitiliste hinnangutega Eesti kohta. IMF-i delegatsiooni juht videokohtumisel oli Sage De Clerck.

Head Uudised GoodNews