1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Riigikaitsekomisjon sai ülevaate kaitseinvesteeringute arengutest
Riigikaitsekomisjon sai ülevaate kaitseinvesteeringute arengutest

Riigikaitsekomisjon sai ülevaate kaitseinvesteeringute arengutest

Riigikogu riigikaitsekomisjon sai tänasel istungil Riigi Kaitseinvesteeringute Keskuselt (RKIK) põhjaliku ülevaate asutuse sõlmitud lepingutest ja töös olevatest hangetest kaitseinvesteeringute valdkonnas.

Komisjoni esimees Enn Eesmaa ütles, et Riigi Kaitseinvesteeringute Keskus on teinud kaitseinvesteeringutega head tööd ja kasutanud valitsuse eraldatud summasid väga mõistlikult Eesti kaitsevõime tõstmiseks. Komisjoni aseesimehe Leo Kunnase sõnul on väga oluline, et keskmaa õhutõrje võime loomisega juba tegeletakse.

Riigi Kaitseinvesteeringute Keskuse esindajad andsid ülevaate kaitseinvesteeringute plaanidest lähematel aastatel ning sellest, mida on juba ära tehtud riigikaitse lisarahastuse toel. Toodi välja, et hangete läbiviimisel on väljakutseteks keeruline majanduslik keskkond, Ukrainas toimuv sõda, mis on tinginud paljude riikide soovi rohkem riigikaitsesse investeerida, ning pandeemia järelmõjud tarneraskuste ja kõrgemate hindade näol.

Keskmaa õhutõrje võime loomisest rääkides toodi välja, et esmase turu-uuringu käigus on leitud tootjad ja võimalikud hankes osalejad ning töös on võimevajaduse tehniline kirjeldus. Kaitseministeerium on saanud ülesande lähikuudel välja selgitada, kas Eesti suudab keskmaa õhutõrje võime luua koostöös liitlastega. Eesmärk on see võime saavutada 2025. aastaks.

Jaanuaris eraldas valitsus riigikaitsele täiendavalt 340 miljonit eurot, mille eest Eesti ostab laskemoona ja tugevdab eelhoiatust. Täiendava 476 miljoni euro eest soovib Eesti tugevdada riigikaitset, soetades lühimaa õhutõrje vahendeid, parandades tankitõrjet ja kaudtule võimekust ning ehitades juurde liitlaste vastuvõtmiseks vajalikku taristut. Lisaks on valitsus eraldanud Siseministeeriumi valitsemisalale 86 miljonit eurot, mis panustatakse ühiskonna võimesse kriisioludes hakkama saada.

Istungil osalesid Riigi Kaitseinvesteeringute Keskuse direktor Magnus-Valdemar Saar, hangete osakonna juhataja Ivar Janson ja üldosakonna juhataja Katri Raudsepp ning Kaitseministeeriumi õigusosakonna juhataja Margit Gross.

Head Uudised GoodNews