1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Riigikaitsekomisjoni kohtumisel NATO kindraliga oli keskmes Balti regiooni julgeolek
Riigikaitsekomisjoni kohtumisel NATO kindraliga oli keskmes Balti regiooni julgeolek

Riigikaitsekomisjoni kohtumisel NATO kindraliga oli keskmes Balti regiooni julgeolek

Riigikaitsekomisjoni liikmete tänasel kohtumisel NATO arendusväejuhatuse ülema kindral André Lanataga räägiti transatlantilistest suhetest, alliansi kaitseinvesteeringute tasemest ja võimearendustest ning heidutuse vajadusest Balti regioonis.

Komisjoni esimees Enn Eesmaa andis ülevaate Eesti kaitsekulutuste tasemest. „Eesti panus riigikaitsesse moodustab 2,3 protsenti meie SKT-st, millest omakorda viiendiku investeerime,“ ütles Eesmaa ja lisas, et need otsused on konsensuslikud. Samuti püsib tema sõnul Eesti elanike hulgas kõrgel tasemel toetus NATO-sse kuulumisele.

Rääkides Venemaa ohust Balti regiooni julgeolekule, tõi Eesmaa välja liitlaste kohaloleku ja panuse Balti õhuturbesse, mis edastavad Venemaale selge heidutava sõnumi. Eesmaa avaldas kindral Lanatale tänu NATO suurendatud kohaloleku eest idatiival. Eesmaa lisas, et Eesti ei ole ainult julgeoleku tarbija, vaid ka panustab ise, osaledes NATO missioonidel alates Afganistanist kuni Malini.

Komisjoni aseesimehe Leo Kunnase sõnul vajab Balti regioon eraldi NATO regionaalset juhtimisstruktuuri, mis paikneks kohapeal ja suudaks juhtida liitlaste sõjalisi operatsioone.

Kindral Lanata andis kohtumisel ülevaate oma vastutusalas olevast NATO vägede ja võimete arendamisest. Ta rääkis, kuidas tagada maksimaalne koostalitlusvõime läbi kaitseplaneerimise ja võimearenduse, kaasates selleks ka uusi tehnoloogiaid.

Kohtumisel osalesid ka riigikaitsekomisjoni liikmed Johannes Kert ja Raivo Tamm.

Head Uudised GoodNews