1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Riigikogu asub taas arutama koolilõuna toetuse suurendamist
Riigikogu asub taas arutama koolilõuna toetuse suurendamist

Riigikogu asub taas arutama koolilõuna toetuse suurendamist

Mailis Reps
Mailis Reps

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon algatas tänasel parlamendi täiskogu istungil seadusmuudatuse, mis suurendaks koolilõuna toetuse tänaselt 0,78 eurolt ühe euroni. Fraktsiooni aseesimehe Mailis Repsi sõnul on tegemist juba teise korraga käesoleva koosseisu jooksul, mil taoline ettepanek esitatakse.

„Aasta aega tagasi oli samasisuline ettepanek meie uue koosseisu esimeseks seaduseelnõuks, kuid kuna valitsuskoalitsioon meie ettepaneku üle pikalt aru ei pidanud ning selle kiirelt menetlusest välja saatis, otsustasime vastavasisulise ettepaneku uuesti esitada,“ lausus endine haridusminister Mailis Reps, “kahjuks ei ole olukord vahepealsel ajal muutunud ning on selge, et tänane toetuseks ettenähtud summa ei taga juba ammu täisväärtuslikku söögikorda. Meie eesmärk on seda veidigi muuta.“

Võrreldes 2010. aasta jaanuariga on toiduainete hinnad kasvanud enam kui 22 protsenti, kuid samal ajal on koolilõuna toetus suurenenud vaid nelja protsendi võrra. Selleks, et koolilõuna toetus oleks inflatsiooni arvestades 2010. aasta tasemel, peaks see kasvama vähemalt 0,92-euroni. Repsi hinnangul tagaks Eesti lastele parema koolilõuna aga sellest summast suurem toetus.

„Eestis elavad tuhanded lapsed absoluutses vaesuses ning koolitoit võib olla neist paljudele ainsaks toidukorraks päevas. Me peame tagama, et vähemalt koolis pakutav toit täidaks kõik laste vajadused. On arusaamatu, miks koalitsioon ei soostu taolise sammuga kaasa tulema, sest tegemist ei ole ettepanekuga, mis meilt liialt suurt rahalist panust nõuaks,“ lõpetas Reps.

Vastavalt Vabariigi Valitsuse määrustele on üldhariduskoolides ja kutseõppeasutustes koolilõuna arvestuslik maksumus 0,78 eurot ühe õpilase kohta õppepäevas. Kui tõsta koolilõuna toetus 1 euroni, siis oleks täiendav kulu riigieelarvele ligikaudu 5,9 miljonit eurot.

Head Uudised GoodNews