1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Riigikogu esimees Eiki Nestor: lipp on saatnud meid rõõmudes, aga olnud toeks ka rasketel hetkedel
Riigikogu esimees Eiki Nestor: lipp on saatnud meid rõõmudes, aga olnud toeks ka rasketel hetkedel

Riigikogu esimees Eiki Nestor: lipp on saatnud meid rõõmudes, aga olnud toeks ka rasketel hetkedel

Riigikogu esimees Eiki Nestor ütles täna hommikul Toompeal toimunud riigilipu piduliku heiskamise tseremoonial, et tänaseks on sinimustvalge lipp hoidnud meid üle sajandi ning saatnud nii rõõmudes kui ka rasketel hetkedel.

Riigikogu esimees sõnas, et Eesti Üliõpilaste Seltsi südames sündinud sinimustvalge lipp on meile armas ja hoiame seda kui oma sümbolit. „Kui hoiame oma sümbolit, siis hoiab sinimustvalge lipp ka meid,“ märkis Nestor.

Nestor sõnas, et täna lehvib sinimustvalge ühiselt koos liitlastega. Ta tõi välja, et lipp on saatnud meid rõõmudes, aga kindlasti olnud toeks ka rasketel hetkedel.

Riigikogu esimees ütles, et täna toetab sinimustvalge Ühendkuningriiki, mälestades neid süütuid inimesi, kes öösel oma elu kaotasid. „Sinimustvalge hoiab meid ühtsena,“ märkis Nestor.

Eesti lipu auks mängis Kaitseväe orkester ja laulsid Eesti Naislaulu Seltsi koorid. Kooride esituses kõlasid Juhan Aaviku “Hoia, Jumal, Eestit” Aleksander Leopold Raudkeppi sõnadele ja Enn Võrgu “Eesti Lipp” Martin Lipu sõnadele.

Eesti Vabariigi hümni saatel heiskasid lipu Stockholmi Eesti Kooli, Jakob Westholmi Gümnaasiumi ja Tallinna Ühisgümnaasiumi esindajad. Neile koolidele kinkisid Riigikogu ja Eesti Lipu Selts kandelipud. Lippe annetatakse tublimatele koolidele, kes on aktiivselt osalenud Eesti Lipu Seltsi poolt korraldatud oluliste tähtpäevadega seotud üritustel ning tegelenud Eesti ajaloo ja riikliku sümboolika tutvustamisega.

Kuberneri aeda olid üles rivistatud Kaitseliidu, naiskodukaitse, noorkotkaste, kodutütarde, skautide, gaidide ja akadeemiliste organisatsioonide auvalve, samuti seltside, ühingute ja koolide liputoimkonnad.

Riigilipu piduliku heiskamise tseremoonial kõneles veel Eesti Lipu Seltsi esimees Jüri Trei ning õnnistussõnad ütles Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop Urmas Viilma. Tseremooniast võtsid osa ka Vabariigi President Kersti Kaljulaid ja president Arnold Rüütel.

Tseremooniast võtsid osa ka Vabariigi President Kersti Kaljulaid ja president Arnold Rüütel.

Kuberneri aeda olid üles rivistatud Kaitseliidu, naiskodukaitse, noorkotkaste, kodutütarde, skautide, gaidide ja akadeemiliste organisatsioonide auvalve, samuti seltside, ühingute ja koolide liputoimkonnad. Mängis Kaitseväe orkester ja laulsid Eesti Naislaulu Seltsi koorid. Kooride esituses kõlasid Juhan Aaviku “Hoia, Jumal, Eestit” Aleksander Leopold Raudkeppi sõnadele ja Enn Võrgu “Eesti Lipp” Martin Lipu sõnadele.

Kell 11-15 on kõikidele külastamiseks avatud Pika Hermanni torn.

Tänavu möödub 133 aastat sinimustvalge lipu pühitsemisest. Eesti lipu päeva tähistatakse Eesti Üliõpilaste Seltsi sinimustvalge lipu õnnistamise aastapäeval. Esimene sinimustvalge lipp valmis 1884. aasta kevadel, 4. juunil õnnistati ja pühitseti see Otepää kiriklas.

Monika Kuzmina Peatoimetaja