1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Riigikogu esimees: täna on Eesti seadusandlikus ajaloos ja taasiseseisvunud Eesti kujunemisloos märgiline tähtpäev
Riigikogu esimees: täna on Eesti seadusandlikus ajaloos ja taasiseseisvunud Eesti kujunemisloos märgiline tähtpäev

Riigikogu esimees: täna on Eesti seadusandlikus ajaloos ja taasiseseisvunud Eesti kujunemisloos märgiline tähtpäev

Riigikogu esimees Henn Põlluaas märgib taassünnipäeva pöördumises, et 1988. aastal vastu võetud Ülemnõukogu deklaratsioon Eesti NSV suveräänsusest oli üheks oluliseks sammuks Nõukogude kommunistliku kurjuseimpeeriumi lagunemisel.

„Täna on Eesti seadusandlikus ajaloos ja taasiseseisvunud Eesti kujunemisloos märgiline tähtpäev, mida täna kutsume taassünni päevaks,“ ütles Põlluaas. Ta meenutas, et 1988. aastal vastu võetud Ülemnõukogu deklaratsioon Eesti NSV suveräänsusest oli esimene seadusandlik samm vaba ja demokraatliku Eesti suunas pärast ligi 50 aastat kestnud Nõukogude okupatsiooni ja rõhumist.

„Tegu oli Eesti vabanemisprotsessi esimese juriidilise sammuga, millega andsime eeskuju ka kõikidele teistele Nõukogude Liidu poolt okupeeritud rahvastele,“ märkis Põlluaas. „See oli üheks oluliseks sammuks kommunistliku kurjuseimpeeriumi lagunemisel.“

Põlluaas avaldas tänu Ülemnõukogu saadikutele, kellel oli tormilistele aegadele vaatamata julgust mitte ainult mõelda, aga ka rääkida riikliku suveräänsuse ja territoriaalautonoomia olulisusest meie rahvale. „Need teod sillutasid tee vaid paar aastat hiljem toimunud Eesti iseseisvuse taastamisele 1991. aastal,“ lausus ta.

„Täna kutsun Eesti inimesi ühinema, et arendada meie ühiskonda veelgi demokraatlikumaks ja rahvuslikele huvidele vastavamaks, et säilitada kätte võideldud suveräänsus ja tagada väikerahva igavikuline kestmine oma põlisel kodumaal,“

Taassünni päev on riiklik tähtpäev. 16. novembril 1988. aastal võttis Eesti NSV Ülemnõukogu vastu deklaratsiooni Eesti NSV suveräänsusest. Ühtlasi võeti vastu sellekohane põhiseaduse muudatus Eesti NSV õigusaktide ülimuslikkusest NSV Liidu seaduste suhtes.

Head Uudised GoodNews