1. Avaleht
  2. Ukraina rahva toetuseks
  3. Riigikogu esimehe kohtumisel Horvaatia välisministriga oli keskmes Ukraina sõda
Riigikogu esimehe kohtumisel Horvaatia välisministriga oli keskmes Ukraina sõda

Riigikogu esimehe kohtumisel Horvaatia välisministriga oli keskmes Ukraina sõda

Riigikogu esimees Jüri Ratas arutas kohtumisel Horvaatia välisministri Gordan Grlić-Radmaniga Ukrainas toimuva sõjaga seotud julgeolekuolukorda ja kaitsekoostööd NATOs ning Euroopa Liidus.

Foto: Erik Peinar, Riigikogu kantselei

Ratas tõi esile Eesti ja Horvaatia väga head suhted Euroopa Liidus ja tugevad liitlassuhted NATO-s. „Praeguses julgeolekuolukorras on eriti oluline hoida meie ühtsust,“ lausus Ratas. Ta hindas kõrgelt Horvaatia liikmesust ja panust NATO küberkaitsekeskusesse Tallinnas.

Ratase sõnul jätkab Eesti sõjalise, poliitilise, majanduslikku ja humanitaarabi andmist Ukrainale. Pooled andsid vastastiku ülevaate sõjapõgenike vastuvõtmisest ja tegevusest nende toetuseks.

Samuti räägiti arengutest Lääne-Balkanil. Ratas kinnitas, et Eesti pooldab Euroopa Liidu laienemist, sest Lääne-Balkani nagu ka idapartnerite hoidmine Euroopa Liidu kursil ja sealsete reformide toetamine on oluline Euroopa stabiilsuse ja julgeoleku tagamiseks.

Foto: Erik Peinar, Riigikogu kantselei

Kahepoolsetest suhetest rääkides tõi Ratas esile e-teenused, mille osas on loodud hea alus edasiseks koostööks, sest juba praegu toimib piiriüleselt digiretsepti teenus. Samuti on suured võimalused koostöö tihendamiseks kaitsetööstuse vallas.

Horvaataia välisminister avaldas kahetsust, et Venemaa agressiooni tõttu on täna sattunud rünnaku alla Euroopa julgeolek ja stabiilsus, aga ka väärtused ja rahvusvaheline õigus. Tema sõnul mõistetakse Horvaatias väga hästi Ukraina rahvast, sest Horvaatia elas 1990-ndatel üle samuti sõja. Ta tõi kohtumisel esile vahejuhtumi, kus eelmisel nädalal Ukrainast mitmete NATO riikide kohal märkamatult lennanud droon kukkus alla Horvaatia pealinna Zagrebi äärelinnas ning rõhutas, et liikmesriigid peavad selliste vahejuhtumite tõkestamiseks tegema paremat koostööd õhuruumi seiramisel.

Foto: Erik Peinar, Riigikogu kantselei

Kohtumisel osalesid ka Eesti-Horvaatia parlamendirühma esimees Jüri Jaanson ja väliskomisjoni aseesimees Mihhail Lotman. Lotman andis ülevaate hiljutisest visiidist Ukrainasse ja ütles, et Putini režiim on alustanud sõda mitte ainult Ukraina, vaid kogu lääne väärtuste vastu. Jaanson kõneles Ukraina sõja põhjustatud humanitaarkatastroofist. Nii Jaansoni kui Lotman rõhutasid, et me peame tegema vahet Putini režiimi ja vene rahva vahel.

Head Uudised GoodNews