1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Riigikogu infotunnis räägiti Eesti-Soome töörändest
Riigikogu infotunnis räägiti Eesti-Soome töörändest

Riigikogu infotunnis räägiti Eesti-Soome töörändest

Riigikogu liige Raivo Tamm uuris tänases infotunnis peaminister Kaja Kaldalt Eesti-Soome töörände kohta. Valitsusjuht avaldas lootust, et Eestil õnnestub Soomet ikkagi veenda ja jõutakse lahenduseni.

Tamm ütles küsimust esitades, et Soome praegused piirangud on lahutanud peresid ja lõiganud ära suure osa inimeste sissetuleku. „Tuhanded inimesed pole oma pereliikmeid näinud juba viis kuud,“ sõnas Tamm. Ta lisas, et Eesti Euroopa Parlamendi liikmed on teinud arupärimise Euroopa Komisjonile seoses Soome vaba liikumise põhimõtte rikkumisega. Samuti on Euroopa Komisjon probleemile tähelepanu juhtinud juba veebruaris ja riigikogu on teinud vastavasisulise avalduse ka Soome parlamendile.

Tamm viitas, et peaminister Kallas on küll hiljaaegu kohtunud Soome suursaadikuga, kuid ta küsis, kas peaminister oleks pidanud võtma selle ummikseisu lahendamisel juhtrolli juba palju varem.

Peaminister Kallas vastas, et on seda ummikseisu püüdnud lahendada alates jaanuarist. „Meil on pidevalt olnud vestlused, kohtumised Soome peaministriga, kus ma sedasama muret olen väljendanud,“ selgitas Kallas. Ta tõdes, et Soome pool tõi varem välja just epidemioloogilised põhjused, miks ikkagi piire avada ei saa, kuid nüüd viimased otsused ei ole epidemioloogiliste põhjustega põhjendatud.

Peaministri sõnul on Soome valitsus olnud siiani väga jäik, kuid ta avaldas lootust, et pärast sel nädalavahetusel toimuvaid Soome kohalikke valimisi läheb olukord paremaks.

Valitsusjuhi sõnul on hetkeolukord mõistetamatu. „Soome on natuke võib-olla oma heade koroonanäitajate lõksus,“ rääkis Kallas. „Nad on endale seadnud väga madala eesmärgi.“ Soome lubab siseneda inimestel riikidest, kus nakatunute arv on alla 25, mis on madalam kui Euroopa Liidus. Peaministri hinnangul on see igal juhul ebavajalik, arvestades seda, et Soomes on vanemad inimesed vaktsineeritud, Soome tervishoiusüsteem on väga heal tasemel ja ei ole tegelikult epidemioloogilist riski. „Mulle lihtsalt tundub, et seal taga on ka muud põhjused,“ ütles Kallas. „Aga me töötame sellega edasi. Järgmistel päevadel meil on samuti kavas veel täiendavad sammud, et Soomet ikkagi ümber veenda ja loodame, et mingi lahendus saabub.“

Peaminister Kaja Kallas vastas veel Jevgeni Ossinovski küsimusele õlitehase rajamisest, Mart Helme küsimusele liitlassuhetest ja Riho Breiveli küsimusele kärpeplaanidest jõustruktuurides.

Riigihalduse minister Jaak Aab vastas Ivari Padari küsimusele huvihariduse ja regionaalpoliitika kohta, Andres Metsoja küsimusele haldusreformi kohta ja Merry Aarti küsimusele regionaalarengu kohta.

Infotunnis osales ka sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo. Helle-Moonika Helme küsis temalt diabeedihaigete laste kohta, Kert Kingo küsis töövõime ja praktika kohta ning Helmen Kütt sotsiaalvaldkonna rõõmude ja murede kohta.

Head Uudised GoodNews