1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Riigikogu seadustas tasuta keeleõppe võimaluse kodakondsust taotlevatele välismaalastele
Riigikogu seadustas tasuta keeleõppe võimaluse kodakondsust taotlevatele välismaalastele

Riigikogu seadustas tasuta keeleõppe võimaluse kodakondsust taotlevatele välismaalastele

Riigikogu kiitis tänasel istungil heaks seaduse, millega hakatakse pakkuma keeleõpet siin elavatele välismaalastele, kes soovivad Eesti kodakondsust taotleda.

Valitsuse algatatud kodakondsuse seaduse täiendamise seadusega (629 SE) on keeleõpe välismaalasele tasuta ja riik on valmis maksma talle hüvitist ajal, kui ta on kokkuleppel tööandjaga saanud keeleõppeks tasustamata õppepuhkust.

Riik pakub edaspidi võimalust sõlmida keeleõppeleping vähemalt viis aastat Eestis seaduslikul alusel elanud inimestel, kes vastavad kodakondsuse taotlemise tingimustele ja kes soovivad taotleda Eesti kodakondsust. Lepingu kohaselt võimaldatakse lepingu sõlminuile ühekordset tasuta eesti keele õpet nulltasemelt kuni iseseisva keelekasutaja tasemeni B1.

Leping loetakse täidetuks, kui inimene on esitanud Politsei- ja Piirivalveametile taotluse kodakondsuse saamiseks. Eesti keele kursustel osalemiseks makstakse lepingu sõlminule õppepuhkusel oldud päevadel keelekursustel osaletud kordade eest keeleõppehüvitist tema keskmise palga alusel 20 kalendripäeva eest. Keeleõpet hakkab korraldama Sisekaitseakadeemia.

Keeleõppelepingute sõlmimisega alustatakse tuleva aasta jaanuarist. Keeleõppe kuludeks on järgmise kolme aasta peale kokku arvestatud 3,7 miljonit eurot.

Eesti kodanikuks saamiseks on nõutav B1 eesti keele tase. Kodakondsust saab taotleda Eestis vähemalt kaheksa aastat elanud välismaalane, kes vastab seaduses ette nähtud tingimustele.

Läbirääkimistel võtsid sõna Hanno Pevkur Reformierakonna fraktsioonist, Oudekki Loone Keskerakonna fraktsioonist ja Jevgeni OssinovskiSotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsioonist.

Seaduse poolt hääletas 62 Riigikogu liiget ja vastu oli 1 liige.

Head Uudised GoodNews