1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Riigikogus avatakse Elna Kaasiku vaibanäitus
Riigikogus avatakse Elna Kaasiku vaibanäitus

Riigikogus avatakse Elna Kaasiku vaibanäitus

Riigikogu kunstisaalis Elna Kaasiku isikunäitusel „Vaade Eestile“ on välja pandud valik rahvuslikel motiividel tehtud isikupärase lahendusega vaipu.

Kunstniku enda sõnul ülistab näitus helisevat isamaad ja selle ilu. See on vaade siinse looduse rütmidele, kus kiirteel või käänulisel metsateel kihutades näeb lepistikkude ja põlismetsa rütmides esiemade seelikutriibustike värvikülluse nüansirikkust ja päikesekirgast energiat.

Kaasiku inspiratsiooniallikaks ja peamiseks töövahendiks on juba aastakümneid kangasteljed. Tema interjööri- ja autorikangaste traditsiooniline ja väärikas tehnika on sageli seotud kaasaaegsete disainilahendustega. Tema tehtud vaibad on läbipõimunud kaasaegse disaini, tarbekunsti ja käsitööoskustega, mille on ta oskuslikult ühendanud vaibakunsti.

Riigikogu esimehe Henn Põlluaasa sõnul loovad värviküllased ja kaasaegse disainilahendustega vaibad koduselt hubase tunde ja pakuvad tundeküllast vaatepilti. „Näitusel on meisterlik teostus sulandunud pilkupüüdva ilumeelega, leida rütm värvide kooskõlas,“ ütles Põlluaas.

Elna Kaasik eksponeerib Toompea näitusel taas Eesti kroonile pühendatud vaibasarja aastast 2011. Kunstnik soovib vaatajail meenutada oma raha ilu ja aja kiiret kulgemist, kuna sel aastavahetusel möödub kümme aastat euro käibeletulekust Eestis.

Elna Kaasik omandas hariduse Eesti Riiklikus Kunstiinstituudis tekstiili erialal. Ta on töötanud kangavabrikus Keila, Kunstikombinaadis Ars dekoratiivkudumisateljee kunstilise juhina, Eesti Kunstiakadeemias õppejõuna ja 1992. aastast kaubamärgiga Elnadisain. Kaasik on korraldanud enam kui 30 isikunäitust. Tema vaibad on välja pandud mitmel korral näitustel Soomes, Rootsis, Taanis, Norras, Lätis ja Jaapanis. Elna Kaasikule on omistatud aasta tekstiilikunstniku tiitel (1999) ja ta on pälvinud aasta tekstiili preemia (2007) ja Kristjan Raua nimelise preemia (2000).

Vaibanäitus Toompea lossi kunstisaalis jääb avatuks 15. jaanuarini. Näitusi Toompea lossi kunstisaalis vahendab Eesti Kunstnike Liit koostöös Riigikogu Kantseleiga.

Head Uudised GoodNews