1. Avaleht
  2. Haridus
  3. Riigikogus kõneldi õpetajate palkadest: riik investeerib majade asemel inimestesse
Riigikogus kõneldi õpetajate palkadest: riik investeerib majade asemel inimestesse

Riigikogus kõneldi õpetajate palkadest: riik investeerib majade asemel inimestesse

Riigikogu liige Jaak Juske uuris infotunnis peaminister Kaja Kallaselt, millal saab õpetajate keskmine palk olema 120% riigi keskmisest.

Juske märkis küsimust sõnastades, et Eesti on riigina andnud õpetajatele lubaduse, et õpetajate keskmine palk peab moodustama riigi keskmisest 120% ja mullu jõuti 112%-ni, kuigi juba siis oleks pidanud see eesmärk täidetud olema. „5% palgatõusuga on uuel aastal õpetajate keskmine palk alla riigi keskmise palga. Ehk sellest 120% oleme me järgmisel aastal valgusaastate kaugusel,“ ütles Juske. Samuti soovis ta teada, mille arvelt tuleb järgmise aasta palgatõus.

Peaminister Kallas ütles vastuses, et kuna haridus- ja teadusministeerium leidis ümberkorraldusi tehes oma vahenditest täiendavalt raha, siis tõuseb õpetajate palk järgmisel aastal 5% asemel 7,3%, mis on samas suurusjärgus muude palkade tõusuga. „Õpetajate keskmine palk tõuseb 1653 euroni, see kasv on 113 eurot, ja kui me räägime palga alammäärast, siis see tõuseb 1412 euroni. Ehk siis tõesti see palgakasv on ette nähtud ja neid pingutusi selle jaoks on tehtud, et õpetajaid vääriliselt tasustada,“ märkis Kallas.

„Loomulikult on soov, et see palk oleks veelgi suurem. Ja õnneks kohalikud omavalitsused saavad ka üle 100 miljoni juurde uues eelarves,“ lisas Kallas. Ta ütles, et paljud kohalikud omavalitsused kavatsevad anda oma õpetajatele palgalisa, et nende palk veelgi tõuseks. „See on kindlasti meie ühine mure,“ sõnas peaminister.

Palgatõusu vahendite kohta ütles Kallas, et haridusministeerium plaanib edasi lükata või ära jätta teatud investeeringuid nii-öelda betooni, majadesse, ja suunab selle raha investeeringuks inimestesse ehk õpetajatesse.

Lisaks vastas peaminister Helle-Moonika Helme küsimusele valitsuse välispoliitikast, Priit Sibula küsimusele koroonakriisist, Martin Helme küsimusele ravikindlustusest, Mart Helme küsimusele vähemuste diskrimineerimisest ja Anti Poolametsa küsimusele retoorikast koroonahaigete ravimisel.

Haridus- ja teadusminister Liina Kersna vastas Heiki Hepneri küsimusele õppetöö korraldamise kohta tervisekriisi tingimustes.

Tervise- ja tööminister Tanel Kiik vastas Tarmo Kruusimäe küsimusele e-sigarettide riigisisese kaugmüügikeelu kohta.

Riigikogu videosalvestisi saab vaadata Youtube’ist. Salvestised jõuavad veebi viivitusega.

Head Uudised GoodNews