1. Avaleht
  2. Haridus
  3. Riigikohus kutsub õpilasi õigust mõistma
Riigikohus kutsub õpilasi õigust mõistma

Riigikohus kutsub õpilasi õigust mõistma

Riigikohus kuulutas täna välja kaasuskonkursi, mis annab 9.–12. klasside õpilastele võimaluse proovida, kui keeruline on vastandlikke huve kaaludes õiglase otsuseni jõuda.

Osalejad saavad valida kolme elulise kaasuse seast, mille lahendamisel võib õigusaktidest tugineda üksnes Eesti põhiseadusele. Konkursi žürii esimehe Ivo Pilvingu sõnul on põhiseadus riigi DNA: „Põhiseaduseta poleks demokraatlikku riiki. Põhiseadus on vaba inimese ustav relv kiusliku või lihtsalt rumala seaduse vastu, mida vahel ka meie riigis ette tuleb.“

„Päriselus me ei saa lahendada ühtegi vaidlust ainult põhiseaduse ja üldise õiglustunde alusel, sest õigussüsteem on tervik ja kohus peab seadusi austama, aga võistluskaasuses võib õpilane lubada luksust vabastada julge mõttelend tavaseaduste kammitsaist,“ märkis Pilving.

Kaasuskonkursil saab muu hulgas arutleda, kas tohib keelata lapse koolis käimist, kui laps pole vaktsineeritud (halduskaasus), ja otsustada, kas puhkuse ajal õigust mõistnud kohtuniku peaks ametist vabastama (kriminaalkaasus). Tsiviilkaasus viskab õhku küsimuse, kas lapsendamist mõjutab asjaolu, et lapsendajaks on vanema samast soost registreeritud elukaaslane.

Konkursikaasuse lahendus tuleb vormistada sarnaselt kohtuotsusele: esitades esmalt mõlema poole argumendid ning seejärel tuues välja kohtuniku otsuse ja argumentatsiooni. On ka teine võimalus: vaidluse võib lahendada loovas vormis, nagu essee, luuletus, joonistus, video vms. Võistlustöödest peaks tulema hästi esile osaleja õiglustunne ja väärtushinnangud.

Õpilastöid ootab riigikohus hiljemalt 10. novembriks. Parimate tööde autoreid tunnustab riigikohtu esimees pidulikul aktusel jaanuaris. Täpsemalt saab tingimusi vaadata kaasuskonkursi veebilehelt.

Tänavune kaasuskonkurss on pühendatud riigikohtu ja põhiseaduse 100. aastapäevadele. Kaasuskonkursi väljakuulutamine on osa õigusmõistmisnädalast.

Head Uudised GoodNews