1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Riigipea kohtumisel Stoltenbergiga: NATO on ühtne ja ei tee järeleandmisi Euroopa julgeolekus
Riigipea kohtumisel Stoltenbergiga: NATO on ühtne ja ei tee järeleandmisi Euroopa julgeolekus

Riigipea kohtumisel Stoltenbergiga: NATO on ühtne ja ei tee järeleandmisi Euroopa julgeolekus

President Alar Karis ja NATO peasekretär Jens Stoltenberg arutasid alliansi peakorteris Brüsselis toimunud kohtumisel teravnenud julgeolekuolukorda Euroopas. „NATO seisab meie ja selle maailma vahel, kus tugevamad riigid otsustavad väiksemate saatuse üle neid kaasamata. See oli salaprotokollide ja mõjusfääride maailm, mis jättis paljud Euroopa riigid ilma oma suveräänsusest, õigusest olla olemas. Mitte keegi ei taha seda tagasi,“ rõhutas president Karis.

„Oleme jõudnud pingepunkti, millist me pole kogenud külma sõja lõpust. See, et Venemaa peab kolme Balti riigi liitumist NATOga veaks, on täiesti absurdne. Alliansiga liitumine oli vabade ja iseseisvate Eesti, Läti ja Leedu poolt langetatud demokraatlik valik. NATO on ja jääb Euroopa ning Eesti julgeoleku kõige olulisemaks alussambaks,“ rõhutas president Karis kohtumisel.

„Äsjasel NATO-Venemaa nõukogu kohtumisel nägime, et NATO liikmesriikide vahele pole õnnestunud kiilu lüüa. Liitlased on ühel meelel NATO avatud uste poliitika jätkumises ning vajaduses jätkuvalt tugevdada heidutus- ja kaitsehoiakut, mille osaks on õppused ja üksuste paigutumine,” tõdes president Karis.

Riigipea sõnul pole kahetsusväärselt Venemaa sõjaline eskalatsioon Ukraina piiril lakanud. „Kutsume Venemaad üles oma tegevust lõpetama, võtma osa sisukast dialoogist ja suurendama läbipaistvust,“ rõhutas president Karis. Riigipea väljendas tugevat toetust Ukraina territoriaalsele terviklikkusele ja suveräänsusele.

Vabariigi President avaldas NATO peasekretärile tänu kindlameelsuse ja otsustavuse eest, millega ta on juhtinud liitlaste arutelusid üksmeelsete seisukohtade kujundamisel.

President Karis ja NATO peasekretär Stoltenberg rääkisid kohtumisel NATO üksuste kohalolekust Eestis, mis on Balti regioonis tugeva heidutus- ja kaitsehoiaku lahutamatu osa. Riigipea rõhutas, et ka Eesti annab oma panuse NATO julgeolekusse.

Veel räägiti ettevalmistustest NATO tippkohtumiseks Madridis.

Head Uudised GoodNews