1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Riik ootab kaasa mõtlema, kuidas siseturvalisust arendada
Riik ootab kaasa mõtlema, kuidas siseturvalisust arendada

Riik ootab kaasa mõtlema, kuidas siseturvalisust arendada

Siseministeerium saatis avalikule konsultatsioonile 49,9 miljoni euro suuruse Sisejulgeolekufondi (ISF) ja Varjupaiga-, Rände- ja Integratsioonifondi (AMIF) rakenduskavad.

Rakenduskavad on strateegiad, kus tuuakse ära konkreetsed eurofondide vahendite kasutamise eesmärgid, oodatavad tulemused ja kavandatavad tegevused perioodil 2021-2027. Aastatel 2021-2027 saab Eesti ISF-ist 27,7 miljonit eurot ja AMIF-ist 22,2 miljonit eurot.

ISF-i eesmärk on kõrgel tasemel turvalisuse tagamine Euroopa Liidus, eelkõige terrorismi ja radikaliseerumise tõkestamine, võitlus raske ja organiseeritud kuritegevuse ja küberkuritegevusega ning kuriteoohvrite abi ja kaitse.

ISF-i rakenduskava koosneb kolmest erieesmärgist: 1) parem infovahetus Euroopa Liidu ja liikmesriikide õiguskaitseasutuste vahel, 2) tihedam piiriülene operatiivkoostöö raske ja organiseeritud kuritegevusega võitlemisel, 3) parem võimekus ennetada kuritegevust ja terrorismi ning sellega võidelda.

AMIF-i eesmärk on aidata kaasa Euroopa Liidu rändevoogude tõhusale haldamisele ning ühise varjupaigapoliitika ja ühise rändepoliitika rakendamisele, tugevdamisele ja arendamisele, järgides täielikult liidu ja liikmesriikide rahvusvahelisi kohustusi.

AMIF-i rakenduskava koosneb kolmest erieesmärgist: 1) tugevdada ja arendada kõiki Euroopa ühise varjupaigasüsteemi aspekte, 2) tugevdada ja arendada seaduslikku rännet ja edendada kolmandate riikide kodanike integratsiooni ning 3) aidata võidelda ebaseadusliku rände vastu, sh edendada tagasisaatmist ja toetada taasintegreerumist kolmandates riikides.

Mõlemad rakenduskavad põhinevad eelkõige „Siseturvalisuse arengukaval 2020-2030“, millega on võimalik tutvuda Siseministeeriumi kodulehel. Rakenduskavadega saab tutvuda eelnõude infosüsteemis ja Siseministeeriumi kodulehel.

Tagasisidet ootab ministeerium 22. detsembriks aadressil info@siseministeerium.ee.

Head Uudised GoodNews