1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Riik toetab tudengite projekte 960 000 euroga
Riik toetab tudengite projekte 960 000 euroga

Riik toetab tudengite projekte 960 000 euroga

Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium koostöös EAS ja Kredexi ühendasutusega toetavad 10 tudengite inseneeriavaldkonna arendusprojekti kogumahus 960 000 euroga.

Majandus- ja Kommunikatsiooniminsteeriumi majandusarengu asekantsler Sille Kraami sõnul oli ta meeldivalt üllatunud, et konkurents toetusele oli väga tihe. „Mul on hea meel näha, et leidub nii palju hakkajaid tudengeid, kuna nemad on meie majanduse tulevik. Kõik projektid valmivad koostöös ettevõtetega, mis on suurepärane viis tudengitel tutvuda oma valdkonna ettevõtjate tegemistega,“ ütles Kraam.

EASi ja KredExi ühendasutuse juhatuse liikme Sigrid Harjo sõnul tõi hindamiskomisjon esile tudengite professionaalsust ja ideede ambitsioonikust. „Kõik tudengid, kes nendes projektides kaasa löövad, saavad unikaalse ja samas ka praktilise kogemuse,“ sõnas Harjo. Ta rõhutas, tudengiprojektid on väga viljakas pinnas Eesti järgmiste innovaatiliste ettevõtete loomisel.

Taotlusi esitati erinevatest inseneeria valdkondadest. Põnevatest uutest algatusest saab esile tõsta näiteks järgmised ideed: humanoid robot, keda saab kasutada erivajadustega laste teraapias, tark ringmajandusel põhinev energiasalvestuslahendus ning modulaarne ja taastuvatest materjalidest toodetud süsinikku salvestav majamuster.

„Osa taotlustest moodustasid ka juba teada-tuntud edukad tudengitiimid nagu tudengivormel, Solaride päikseauto ja ESTCube tudengisatelliit. Nende tugevus on laialdane üliõpilaste kaasamine ning nende mõju insereeria  valdkonna tutvustamisele on seetõttu kõige suurem. Juba praegu on teada, et nende projektide vilistlased on loonud edukaid ettevõtteid ja on hinnatud spetsialistid,“ selgitas Harjo.

Üliõpilaste inseneri valdkonna arendusprojektide toetuse taotlusvooru esitati kokku 26 taotlust. Taotlusvooru eelarve maht oli 960 000 mistõttu jagus täismahus toetust kümnele parimale projektile. Lisaks on ühele projektile on tehtud osalise rahastamise ettepanek. Toetuse maksimaalne suurus ühe projekti kohta on 100 000 eurot.

Üliõpilaste inseneri valdkonna arendusprojektide toetust antakse projektidele, mille eestvedajad on ülikoolide või rakenduskõrgkoolide üliõpilased ning mille fookuses on arendustegevus mõnes insenerivaldkonnas.

Toetuse eesmärk on toetada inseneriteaduste alaste teadmiste arendamist ja nende praktikasse rakendamist koostöös ettevõtetega läbi toote või tehnoloogia arendamise. Seeläbi saavad kasu ettevõtted, kes vajavad pädevaid inseneriteadmistega töötajaid, et nende teenused ja tehnoloogiad oleksid konkurentsivõimelised, innovaatilised ja toodaksid lisandväärtust.

  • Sügisel on planeeritud avada uus taotlusvoor, kuhu on oodatud nii need, kelle taotlus seekord parimate hulka ei mahtunud kui ka uued ideed. Taotlusvooru aastane eelarve on ligi üks miljon eurot.
Head Uudised GoodNews