1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Rohelised Fukushima 10. aastapäeval: Eesti väärib 100% üleminekut taastuvatele energiaallikatele
Rohelised Fukushima 10. aastapäeval: Eesti väärib 100% üleminekut taastuvatele energiaallikatele

Rohelised Fukushima 10. aastapäeval: Eesti väärib 100% üleminekut taastuvatele energiaallikatele

Energiasääst ja salvestustehnoloogiad on see, kuhu kõik oma suurendatud tähelepanu peaks pöörama, ütlevad Rohelised tänasel Fukushima tuumakatastroofi 10. aastapäeval.

“Eesti väärib 100% üleminekut taastuvatele energiaallikatele, sest just see on meie energiajulgeoleku, elukeskkonna ja inimeste rahakoti jaoks parim. Roheliste eesmärk on, et igaüks saab selles üleminekus osaleda ja saab sellest ka kasu,“ ütles erakonna esinaine Züleyxa Izmailova. “Tuumajaam on liiga kallis ja aeglane, et saaks aidata meil kliimaeesmärke õigeaegselt täita.”

“Praegu pakutavad tuumatehnoloogiad on sisuliselt vana rämps, mis on ümberpakitud väiksematesse karpidesse. Meile üritatakse neid müüa ilukõne saatel kui klaashelmeid pärismaalastele,“ ütles Roheliste volikogu esimees Aleksander Laane. Jaapan on Fukushima tuumakatastroofist õppinud ja ilusaid lubadusi täieliku ohutuse kohta pole mõtet tõsiselt võtta. Katastroofi uurinud Jaapani parlamendikomisjon leidis, et see oli tingitud järelevalve puudumisest ning valitsuse, tuumajaama omaniku ja reguleerivate asutuste kokkumängust.

“Me ei vaja kallist, ohtlikku, kümneteks tuhandeteks aastateks radioaktiivseid jäätmeid ja tohutul hulgal bürokraatiat tekitavat ning sisuliselt väliskontrolli all olevat ohuobjekti,“ lisab Roheliste asejuht Timur Sagitov. “Kui Saksa maksumaksja on otsustanud kõik tuumajaamad sulgeda, siis ei tasu meil olla need viimased lollid, kelle juures neidsamu jaamu püsti panema hakatakse.”

Fukushima ega Tšornobõli katastroofide tagajärgi pole suudetud siiani likvideerida. Fukushima reaktor lekib kontrollimatult, aga ka kogutud radioaktiivset vett, mida on üle miljoni tonni, pole kuhugi enam panna ja see kavatsetakse ookeani lasta.

Algatus “Eesti ei ole tuumapolügoon” sai riigikokku saatmiseks vajalikud allkirjad juba kümne päeva eest kokku. Siiski pikendasid Rohelised allkirjade andmise võimalust Tšornobõli katastroofi 35. aastapäevani 26. aprillil. Selleks, et Eesti ei muutuks tuumaseadmete katsealaks ja tuumajäätmehoidlaks, kutsuvad Rohelised kõiki algatust oma allkirjaga toetama.

Head Uudised GoodNews