1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Teater
  4. “Rosmersholmi” veskiratas hakkab Rakvere teatris pöörlema
“Rosmersholmi” veskiratas hakkab Rakvere teatris pöörlema

“Rosmersholmi” veskiratas hakkab Rakvere teatris pöörlema

Peeter Raudsepp alustas Rakvere teatris proove Henrik Ibseni näidendiga Rosmeri mõisast, kus ujuvad pinnale mineviku saladused.

Rosmersholm on rikas pärusmõis ja kogukonna tugisammas, kus ootavad ees pinevad valimised. Poliitiliste ja isiklike kirgede pingeväljas avatakse kaua suletud mälestuste väravad ja kibemagusa armastuse salalaekad.

„Ibseni kohta öeldakse, et ta on ikka väga tõsine autor, keda huvitavad ainult mõtted, mõtted ja mõtted. Et nii-öelda ajab haigutama. Aga ei!” kinnitab Raudsepp. „Ibseni “Rosmersholm” on pesueht õudukasugemetega skandinaavia kriminull, kus möllavad saladused, kuriteod ja tunded, tunded, tunded. Poliitiliste murrangute tuuled on jõudnud ka aadlik Rosmeri kotta. Konservatiivid ja radikaalid on üle maa üksteise vastu relvi haaramas. Samas, Rosmersholmi vesiveski ratas aina pöörleb oma saatuslikku pöörlemist ja Rosmeri raamaturiiuli kõrvale on ilmunud tumedate silmadega ahvatlev naine… kelle käsi jookseb verd.”

Mängivad Natali Väli, Margus Grosnõi, Ülle Lichtfeldt, Peeter Rästas, Eduard Salmistu, Märten Matsu, Eili Neuhaus, Kristo Kruusman. Kunstnik Jana Hannikova, helilooja Malle Maltis, videokunstnik Kärt Petser, valguskunstnik Priidu Adlas, tõlkija Triin Tael, adaptsioon Duncan Macmillan. Esietendus toimub 4. märtsil Rakvere teatri suures saalis.

„Rosmersholmi” on Eestis varem lavastatud kolmel korral: Vanemuises, Ugalas ja 1993. aastal Rakvere teatris.

Head Uudised GoodNews