1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. SÄÄSTAME KESKKONDA! Tartus algab kümneosaline Säästva energia koolitusprogramm
SÄÄSTAME KESKKONDA! Tartus algab kümneosaline Säästva energia koolitusprogramm

SÄÄSTAME KESKKONDA! Tartus algab kümneosaline Säästva energia koolitusprogramm

Tartus algab kümneosaline Säästva energia koolitusprogramm

MTÜ Eesti Taastuvenergia Koda alustab Tartus kuni kevadeni kestvat koolitussarja, kus tutvustatakse taastuvenergia ja säästva energia lahendusi ning jagatakse infot nende lahenduste rakendamise kohta.

Koostöös Tartu Regiooni Energiaagentuuri, Tallinna Tehnikaülikooli ja Eesti Maaülikooliga antakse koolitustel olulisi teadmisi nii mikrotootmisega alustamiseks, säästvate energialahenduste integreerimiseks kui ka taastuvenergia sektori kohta laiemalt.

Eesti Taastuvenergia Koja projektijuhi Raul Potisepa sõnul on Tartus koolitussarja käivitamisel mitmeid põhjuseid. „Üheltpoolt on kasvanud inimeste üldine huvi kiirelt areneva taastuvenergia sektori vastu. Paljud inimesed tahavad ka saada väga praktilist informatsiooni mikrotootmise kohta,“ rääkis Potisepp. „Eestis on juba üle 400 majapidamise, kes toodavad päikesest ise elektrit ning võivad muretumalt tulevikku vaadata, sest nende elektrihind on fikseeritud järgmiseks 30 aastaks.”

Samas on Tallinnas ja Saaremaal korraldatud koolitussarja korraldamise kogemus ka näidanud, et koolitustelt saavad kasulikku teavet nii kohalike omavalitsuste töötajad, ettevõtjad ning eraisikud. „Kindlasti on kõigi taastuvenergia tootjate ja tarbijate ühiseks huviks energiale tehtavate kulutuste vähendamine,“ kommenteeris Taastuvenergia Koja projektijuht Raul Potisepp. „Näiteks päikesepaneelide toodetud elektrienergia on juba Eestis saavutanud niinimetatud võrgu pariteedi, ehk päikesepaneelide toodetud elektrienergia on odavam kui Eesti Energialt ostetud elekter koos võrgutasude ja riigimaksudega.“

Lisaks suunavad Potisepa sõnul taastuvenergia ja säästva energia lahenduste kasutamisele Eesti ja Euroopa Liidu regulatsioonid ning ühistelt seatud eesmärgid – 2019. aastast rakendub kõikidele avalikele hoonetele ja 2021. aastal kõikidele hoonetele liginullenergia kohustus, mis tähendab, et ehituses tuleb selle nõude täitmiseks hakata kasutama lokaalseid taastuvenergia ja säästva energia lahendusi.

Koolitusprogrammi eesmärk on anda osalejatele võimalikult praktilist informatsiooni – ülikooli õppejõudude kõrval jagavad kogemusi kogenud mikrotootjad või taastuvenergia lahendustega igapäevaselt töötavad praktikud.

Koolitusprogrammi laialdase teemavaliku ja maksumuse kohta leiab lisainfot www.taastuvenergeetika.ee kodulehelt.

Head Uudised GoodNews