1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. SEADUSE MUUTMINE I Põhiseaduskomisjon toetas kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse muutmist
SEADUSE MUUTMINE I Põhiseaduskomisjon toetas kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse muutmist

SEADUSE MUUTMINE I Põhiseaduskomisjon toetas kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse muutmist

Põhiseaduskomisjon otsustas tänasel istungil ühehäälselt algatada eelnõu kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse muutmiseks.

Põhiseaduskomisjoni esimees Paul Puustusmaa sõnul puudutab kavandatav muudatus sama valla või linna ametiasutuses töölepingu alusel töötavaid inimesi, kellel senise volituste lõppemise asemel kohaldatakse edaspidi volikogu liikme volituste peatumist. Ametnikke kavandatav muudatus ei puuduta, täpsustas Puustusmaa.

Puustusmaa tõi välja, et komisjon arutas teemat seoses sellega, et õiguskantsler esitas mullu detsembris vastavasisulise taotluse Riigikohtule seisukoha võtmiseks. Riigikohus leidis, et kehtestatud piirangud omavalitsuse ametiasutuste töölepingulistele töötajatele ei ole vajalikud ning piiravad ülemääraselt kandideerimisõigust. „Seetõttu pidas ka komisjon vajalikuks piirangu pehmendamist ja toetas volituste lõpetamise asemel volituste peatamist,“ ütles komisjoni esimees.

Seadus on kavandatud jõustuma 17. oktoobril, mil jõustub ka Riigikohtu otsus. Sellest kuupäevast alates ei saa enam omavalitsuse ametiasutuse töötajatest volikogu liikmete volitusi ennetähtaegselt lõpetada.

Komisjonile andsid selgitusi Õiguskantsleri kantselei õiguskorra kaitse osakonna juhataja Külli Taro ning Rahandusministeeriumi regionaalhalduspoliitika õigusnõunik Olivia Taluste.

Head Uudised GoodNews