1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. SEAL, KUS ALGAB MEIE RAHVA LUGU I Aasta küla tiitli pälvis Viskla
SEAL, KUS ALGAB MEIE RAHVA LUGU I Aasta küla tiitli pälvis Viskla

SEAL, KUS ALGAB MEIE RAHVA LUGU I Aasta küla tiitli pälvis Viskla

Täna hommikul kuulutati “Terevisiooni” otse-eetris välja 2021. aasta küla, milleks osutus žürii ja rahva hääletuse tulemusena Harjumaal Kose vallas asuv 88 elanikuga Viskla küla.

Kõiki konkursil osalenud külasid oodatakse täna pärastlõunal Eesti Vabaõhumuuseumisse külade suurpäevale, kus žürii eesotsas riigikogu esimehega annab üle tiitli konkursi võitnud külale. Auhinnatseremooniat saab jälgida Eesti Külaliikumise Kodukandi Facebookis alates kella 15.30-st.

„Võrreldes konkursi algusega 2005. aastal on suur rõõm näha, kuidas elu meie külades on arenenud,“ ütles konkursi eestvedaja Krista Habakukk ja lisas, et kui esimestel aastatel oli hindajate fookus rohkem seltsitegevusel, siis nüüdseks vaadatakse küla kui tervikut. „Oluliseks on tõusnud ühiselt loodud elukeskkond, ettevõtlikkus, uuenduslikkus, koostöö omavalitsuse ja ettevõtjatega ning julgus oma küla eest ise seista ja oma aega ja raha panustada.“

Ka hindamiskomisjoni esimees Jüri Ratas rõhutas külaelu olulisust.  “Tänu meie külades elavatele inimestele elab terve Eestimaa. Igas maakonnas nägime kogukonda, kes on üheskoos loonud armsa küla seal, kus algab meie rahva lugu – maal. Kõik külad olid omanäolised ja tõid esile, kui tegusalt ja põnevalt saab väljaspool linna elada. Samas ühendasid neid nutikus, julgus ja eluhimu, millega elanikud oma küla eest hoolt kannavad,“ kinnitas Ratas.

Oma tervituse ja tunnustuse küladele annab edasi mitmeid kandidaatkülasid ka isiklikult väisanud maaeluminister Urmas Kruuse: „Tugev kogukonnatunne maal loob õhustiku, mida linnainimesed igatsevad ja kogeda soovivad. Ja mitte ainult. Küla on meie riigi tagala, meil tuleb külasid hoida ja väärtustada, sest nagu laulus lauldakse, on raskel ajal just küla see, kust abi küsida.“

Aasta küla valiti 9. korda. Esmakordselt selgitati aasta küla välja hindamiskomisjoni  ja rahva hääli ühendades.  Menu portaalis toimunud rahvahääletuse käigus anti oma lemmikküladele kokku üle 14 000 hääle.

Aasta küla konkursi peaauhinnaks on juhtmevabade aiatööriistade komplekt Husqvarnalt. Aasta külas hakkab lehvima riigikogu esimehe kingitud riigilipp Pika Hermanni tornist.

Hindamiskomisjoni kuulusid riigikogu esimees, maaeluministeeriumi, rahandusministeeriumi, Eesti Leader Liidu, Põllumajandusuuringute Keskuse, Maaelu Edendamise Sihtasutuse, Eesti Linnade ja Valdade Liidu, Maalehe, Eesti Külaliikumise Kodukandi ja “Aasta küla 2019” esindajad.

Head Uudised GoodNews