1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Seitse Eesti arhitektuuriobjekti esitati Euroopa mainekaimale arhitektuuriauhinnale
Seitse Eesti arhitektuuriobjekti esitati Euroopa mainekaimale arhitektuuriauhinnale

Seitse Eesti arhitektuuriobjekti esitati Euroopa mainekaimale arhitektuuriauhinnale

Euroopa prestiižseim kaasaegse arhitektuuri auhind EU Mies Award avalikustas tänavused nominendid, kelle hulka on pääsenud seitse arhitektuuriteost Eestist.

Eestist esitati auhinnale galerii Fotografiska (Salto Arhitektid), Haapsalu linnus (KAOS Arhitektid), Suure-Jaani tervisekoda (Arhitekt Must, Kuup Disain), Maidla loodusvilla (B210), Võru keskväljak (Stuudio Tallinn), kõrgepingeliini disainmast Soorebane (Arhitektuuripraksis PART) ja Sisekaitseakadeemia Narva õppekeskuse ja Tartu Ülikooli Narva kolledži ühine õppe- ja majutushoone (3+1 Arhitektid).

Eesti Arhitektuurimuuseumi direktori, Miesi auhinna nõuandvasse komiteesse kuuluva arhitektuuriteadlase Triin Ojari sõnul on tänavused Eesti nominendid kõik väga erinevas skaalas. „Näiteks Sisekaitseakadeemia Narva õppehoone trump on kindlasti tugev sotsiaalne aspekt ning eesrindlik puidukasutus. Kõrgepingemast Soorebane jällegi laiendab arhitektuuri piire triviaalsele infrastruktuuri objektile,“ ütles Ojari.

Ojari sõnul on viimastel kordadel preemiad läinud üllatuslikult mitte kallitele kultuuriobjektidele, vaid sotsiaalse suunitlusega hoonetele, täpsemalt suurte kortermajade väga läbimõeldult teostatud renoveerimisprojektidele Amsterdamis ja Pariisis. „Preemia andmine äärelinna sotsiaalmajale on oluline sõnum väärtuste muutumisest nii arhitektidele, tellijatele kui kogu Euroopa arhitektuuriavalikkusele,“ lisas Ojari.

Eestist on aastate jooksul lõppvalikusse pääsenud näiteks Rotermanni kvartali Laudsepa töökoda (KOKO Arhitektid) ja Arvo Pärdi keskus Laulasmaal (Nieto Sobejano Arquitectos).

Euroopa Liidu Miesi auhinda antakse välja kahe aasta tagant. Auhind on oma nime saanud 20. sajandi moodsa arhitektuuri suurkuju Ludwig Mies van der Rohe järgi. Preemiat annab välja Miesi fond Barcelonas. Lisaks 60 000 euro suurusele peapreemiale antakse välja noore arhitekti eripreemia. Nii lõppvalikusse pääsenud töid kui ka preemiasaajaid tutvustatakse näitustel, avalikel üritustel ja trükistes. Tänavu kandideerib auhinnale 449 hoonet. Seoses ülemaailmse pandeemiaga on auhinna väljakuulutamine lükatud 2022. aasta kevadesse.

Head Uudised GoodNews