1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Sel aastal kõlab Rudolf Tobiase „Joonas“ nii nagu helilooja on selle kirja pannud
Sel aastal kõlab Rudolf Tobiase „Joonas“ nii nagu helilooja on selle kirja pannud

Sel aastal kõlab Rudolf Tobiase „Joonas“ nii nagu helilooja on selle kirja pannud

29. mail tähistatakse Eesti esimese elukutselise helilooja Rudolf Tobiase 150. sünniaastapäeva, aga tema tuntuimat teost saadab intriig. Tagatipuks tulid alles mõni aasta tagasi ühest unustatud kohvrist päevavalgele Tobiase käekirjaga kirjutatud „Joonase“ eestikeelsed tekstid. 13. oktoobril kõlab teos Tõnu Kaljuste juhatusel ja üle 100 laulja ja orkestrandi esituses Tallinna Metodisti kirikus.

Foto: Vahur Lõhmus

Oratoorium “Joonas” on üks Eesti muusikakultuuri tüvitekste, millesse kirjutatud sümbolid on pärit Vanast Testamendist ja jõudnud meieni ka läbi erinevate eeposte.

Joonase tegelaskuju näitab inimestele, mis tegelikult on oluline – loodusseadused ja talupojamõistus. Ta võib olla pahur, kriitiline ning heidab rahvale üht-teist ette, sarnaselt nagu võime seda näha ka tänapäeva ühiskonnas. Joonas kurdab, et uskujaid on vähe – inimesi, kes sisuliselt tahavad midagi teha, neid on ka praegu hästi vähe järgi ja see kõnetab meid.

„Rudolf Tobiase 150. sünniaastapäeva tähistamiseks esitame „Joonase” muusikat nii nagu helilooja on selle kirja pannud. Lisame sellele eestikeelse teksti, mis pärineb Tobiase tütre Silvia Tobiase tehtud teose ümberkirjutusest. Helilooja soovile kodumaal teost eesti keeles esitada saime kinnitust mõned aastad tagasi kui leidsime Silvia Tobiasest Eestisse jäänud kohvrist Rudolf Tobiase kirjutatud eestikeelse libreto mustandi,“ ütles dirigent Tõnu Kaljuste.

Laval on Eesti autorite poolt kirjutatud teoste mõistes kolossaalne esitajate koosseis – üle 100 laulja ja orkestrandi: solistid Mirjam Mesak (sopran), Kai Rüütel (metsosopran), Mati Turi (tenor), Taavi Tampuu (bariton) ja Raiko Raalik (bass, Rahvusooper Estonia); chorus mysticus Maria Listra (sopran), Kadri Tegelmann (metsosopran), Endrik Üksvärav (tenor) ja Tamar Nugis (bass, Rahvusooper Estonia); Eesti Filharmoonia Kammerkoor, tütarlastekoor Ellerhein ja Tallinna Kammerorkester. Kontserti juhatab Eesti Filharmoonia Kammerkoori ning Tallinna Kammerorkestri kunstiline juht ja peadirigent Tõnu Kaljuste.

Head Uudised GoodNews