1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Kirjandus
  4. Selgusid Eesti enimmüüdud raamatud 2017. aastal
Selgusid Eesti enimmüüdud raamatud 2017. aastal

Selgusid Eesti enimmüüdud raamatud 2017. aastal

Eesti suurima raamatupoodide keti Apollo tegevjuht Eha Pank analüüsib lõppenud aasta enim müüdud raamatute edetabeleid ning nendib, et edu valem on kas paljastada mõne kuulsuse saladus või puudutada mõnd ühiskondlikult valusat teemat.

Eha Panki hinnangul ei valitse Eesti raamatuturgu enam ainult suured kirjastajad, vaid ka väikesed tegijad võivad tõusta müügitabelite tippu. “Hea uudis on see, et eestlastele meeldib endiselt lugeda ja raamatute müüginumbrid võrreldes eelmiste aastatega langenud ei ole,” kommenteeris Pank.

Mullu suure avaliku tähelepanu osaliseks saanud Kaia Kanepist rääkiv “Reketiga tüdruk” on Panki sõnul hea näide sellest, mis tagab raamatule müügiedu. “Tuntud eestlase avameelsus müüb,” selgitas Pank.

Väga tervitatav trend on Panki sõnul rääkida laiemalt mõnest ühiskondlikult olulisest probleemist või aktuaalsest teemast. “Nõnda juhtisid varalahkunud Margus Karu sõbrad tähelepanu depressioonile ja andsid ühisel jõul ja –rahastusel välja tema viimase teose “Hobune Henry unenägu””.

“Mõnes mõttes rääkis väga ausalt meeste vaimsest ja füüsilisest tervisest ka Jesper Parve raamat “Mees. Otse ja ausalt”, mis samuti müüduimate teoste edetabelisse jõudis,” rääkis Pank ning lisas, et Parve korraldas selleks samuti avalikke arutelusid ning isegi etenduse.

Ilukirjanduse žanris võidutses aga oodatult Indrek Hargla “Apteeker Melchior ja Gotlandi kurat”. “Uus Marchiori-sarja raamat on alati kindel edu valem, mille tase aastate jooksul pigem tõuseb ning lugejad teavad seda,” tõdes Pank.

“Üllatuseks oli meile Vladislav Koržetsi luuleraamat “Laulud või nii” just oma žanri poolest – tore, et hea luule paljudele meeldib,” lisas Pank.

TOP 10 2017. aasta müüduimat raamatut

  1. “Hobune Henry Unenägu” (Margus Karu)
  2. “Apteeker Melchior ja Gotlandi kurat” (Indrek Hargla)
  3. “Mees. Otse ja ausalt” (Jesper Parve)
  4. “Kukeseene kuulamise kunst” (Valdur Mikita)
  5. “Reketiga tüdruk. Kaia Kanepi teekond Ameerika mägedel” (Kalle Muuli)
  6. “Eestlase käsiraamat. 100 asja, mida õige eestlane teeb” (Mihkel Raud)
  7. “Laulud või nii” (Vladislav Koržets)
  8. “Purjetamine Vabadusse” (Voldemar Veedam, Carl B Wall)
  9. “Sõda 2023. Dokumentaalromaan veel sündimata sündmustest” (Leo Kunnas)
  10. “Kus ma olen ja kuidas sina võid palju kaugemale jõuda” (Mihkel Raud)
Head Uudised GoodNews