1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Selgusid selle aasta Lemba ja Wiiralti stipendiumide saajad
Selgusid selle aasta Lemba ja Wiiralti stipendiumide saajad

Selgusid selle aasta Lemba ja Wiiralti stipendiumide saajad

Kultuuriminister Tõnis Lukas andis täna, 22. detsembril Eesti Muusika- ja teatriakadeemias üle Artur Lemba ja Eduard Wiiralti nimelised loomingulised stipendiumid. Silmapaistvatele muusika- ja kunstitudengitele mõeldud stipendiumi laureaatideks osutusid Anna Mari Liivrand, Kaisa Maasik, Tauri Västrik, Anita Maasalu, Evita Lohu ja Liisa Hõbepappel.

„Jõulupühade eel koos Eesti muusika- ja kunstimaastiku tulevaste tippudega meie kultuuri suurnimede pärandi järjepidevust tähistada on üks meeldivamaid iga-aastaseid traditsioone. Tänavu on nii kunstnikele, muusikutele kui ka ülejäänud kultuurirahvale olnud erakordselt raske ja ehmatusi täis aasta. Seda suurem rõõm on aasta lõpus avastada, et Eesti kunsti ja muusika klassika on ka tänavu au sees olnud, autoritasud stipendiumide maksmiseks on raskustest hoolimata laekunud ja nii saame rõõmustada koguni kuue noore loomeinimese üle,“ ütles kultuuriminister Tõnis Lukas.

 

Kõik Lemba stipendiaadid on Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia tudengid. Stipendium anti muusikateaduse ja muusikakorralduse eriala tudengile Anita Maasalule, muusika interpretatsiooni õppekaval klaverierialal õppivale Evita Lohule ning heliloomingu ja muusikatehnoloogia õppekaval heliloomingu suunal õppivale Liisa Hõbepappelile.

 

Artur Lemba nimelisele loomingulisele stipendiumile said kandideerida klaveri-, heliloomingu ja muusikateaduse eriala üliõpilased. Konkursile laekus 12 taotlust bakalaureuse, magistri- ja doktoriõppe tudengitelt, esindatud olid nii Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia kui ka mainekad rahvusvahelised kõrgkoolid. Valikukomisjoni kuulusid Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia, Eesti Ajaloomuuseumi, Eesti Heliloojate Liidu ja Eesti Interpreetide Liidu esindajad.

„Komisjon tõstis taotlejate puhul esile mitmekülgsust ja kõrget motiveeritust, samuti selgete eesmärkide olemasolu nii erialases loomingulises tegevuses kui ka õppetöös. Kõigil kandidaatidel on tugev tulevikupotentsiaal valitud erialal, mida kinnitab juba nende praegune aktiivne osalemine Eesti muusikaelus,“ märkis Kultuuriministeeriumi muusikanõunik Madli-Liis Parts.

Wiiralti stipendiumid pälvisid Eesti Kunstiakadeemia kaasaegse kunsti õppekava esimese aasta magistrant skulptuuri, installatsiooni ja joonistustega tegelev Anna Mari Liivrand, samal õppekaval magistriõpinguid lõpetav kunstnik ja kuraator Kaisa Maasik ning Helsingi Aalto ülikooli magistrant, moekunstnik Tauri Västrik.

Eduard Wiiralti nimelise stipendiumi valikukomisjoni kuulusid kunstikõrgkoolide, Eesti Kunstimuuseumi, Eesti Kunstnike Liidu, Tartu Kunstnike Liidu ning Kaasaegse Kunsti Eesti Keskuse esindajad. Eksperdid rõhutasid konkursi kõrget taset – kokku laekus 27 taotlust nii bakalaureuse- kui magistritaseme kunstitudengitelt nii Eesti kui välismaa kõrgkoolidest. „Noorte loovisikute sihikindlus ja kunstiliste valikute julgus on imetlust väärt. Lõppvalikusse jõudnud stipendiaatide puhul tõsteti esile nende väga selgelt välja kujunenud isikupärast ja jõulist loojapositsiooni, eksperimendijulgust meediumide ja materjalidega, traditsioonide, poeesia ja elulise praktikaga,“ tõi välja Kultuuriministeeriumi kunstinõunik Maria-Kristiina Soomre.

Kultuuriministeerium on Artur Lemba ja Eduard Wiiralti autoritasude seadusjärgne pärija ning stipendiumifondid kogunevad autoritasudest, mis kogutakse Lemba ja Wiiralti teoste kasutamise eest. Stipendiumide andmise eesmärk on edendada muusika- ja kunstiüliõpilaste iseseisvat õppe- ja loomingulist tööd ning võimaldada enesetäiendamist. Artur Lemba nimelist stipendiumit summas 2000 eurot annab Kultuuriministeerium välja alates 2018. aastast, Eduard Wiiralti nimeline stipendium loodi 2004. aastal ja selle suuruseks on 3000 eurot. Wiiralti pärandi suurim hoidja Eesti Kunstimuuseum lisab Wiiralti stipendiumile omalt poolt eluaegse kuldkaardi, millega stipendiaat pääseb kõigisse muuseumi filiaalidesse alati tasuta. Eesti Kontsert jagab stipendiaatidele priipääsmeid oma 2021. aastal korraldatud kontsertidele.

Artur Lemba (1885–1963) on üks Eesti edukamaid kontsertpianiste ning armastatumaid heliloojaid. Eduard Wiiralt (1898–1954) on Eesti üks aegade silmapaistvamaid graafikakunstnikke, kelle looming on erakordne nii viljakuse kui ka teostuse meisterlikkuse, teemade rohkuse ja tundelaadi ulatuse poolest.

Sündmust saab vaadata järele Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia Youtube kanalilt.

Head Uudised GoodNews